18 Oktobra, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Autoškole najavile poskupljenje polaganja vozačkog ispita na području Busovače i Viteza

Autoškole najavile poskupljenje polaganja vozačkog ispita na području Busovače i Viteza

Autoškole u Busovači i Vitezu najavile su poskupljenje troškova polaganja vozačkog ispita, s novim cijenama koje bi mogle biti primijenjene već od septembra. Povećanja se očekuju zbog rasta troškova, a novoformirane cijene uključivat će sve aspekte potrebne za polaganje ispita, uključujući liječničko uvjerenje i obuku iz prve pomoći.

Nove cijene moguće kako će biti u primjeni već od septembra ove godine, a u cijenu su uključeni svi troškovi vezani za polaganje vozačkog ispita:

-liječničko uvjerenje
-osposobljavanje iz pružanja prve pomoći
-osposobljavanje iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa
-prijava ispita iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa i pružanja prve pomoći
-osposobljavanje iz upravljanja motornim vozilom
-prijava ispita iz upravljanja motornim vozilom
-administrativne takse.

Prema dostupnim, ali za sada još nepotvrđenim informacijama cijene će biti povećane na iznose, A kategorija oko 720 KM, B kategorija oko 1480 KM, C1 potkategorija 650 KM, D kategorija na oko 1500 KM, B i C1 2100 KM i tako dalje, ovisno o kojim potkategorijama i kategorijama je riječ. Dodatno, portal Busovacki.ba saznaje kako su na području Viteza i Busovače, do sada neke autoškole povećale ukupne troškove polaganja vozačkog ispita za 100 KM, što je već umanjilo broj kandidata, ali mnogi navode kako je to i dalje malo te da ne žele pod svaku cijenu ni raditi.

Na području Srednje Bosne u nekim općinama je već došlo do poskupljenja polaganja vozačkog ispita, što je rezultat dogovora autoškola, ali jednoglasnim dogovorom autoškola i na području drugih općina to ne bi trebao biti problem, svi će imati posla, kako vlasnici autoškola misle, jer kandidati neće imati alternativu.

Podsjetimo, na području Srednje Bosne, do unazad nekoliko mjeseci polaganje vozačkog ispita za B kategoriju je iznosilo u rasponu od 850 KM do 1100 KM.

“Cijene polaganja vozačkih ispita su, možemo reći, u čestom porastu u posljednje vrijeme, a sve u skladu s drugim cijenama i uopće ekonomijom, troškovima. Jednostavno, na tržištu tako mora”, naglasili su iz autoškole s područja općine Busovača gdje navode kako ništa nije konačno, nego pozivaju predstavnike autoškola na zajednički dogovor oko cijena, na radost i njih samih, ali nikako na veliku štetu kandidata koji polažu. Kakav će biti ishod s planom poskupljenja ni same autoškole ne znaju, navode kako će se boriti za bolji položaj.

Redakcija portala Busovacki.ba