Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Euroasfalt angažovao turske radnike na tunelu Zenica zbog nedostatka radne snage

Radovi u tunelu Zenica uprkos svim dosadašnjim problemima s podzemnim vodama teku planiranom dinamikom, a radove izvodi Euroasfalt koji je u nedostatku radne snage angažovao radnike iz Turske.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je radove u tunelu Zenica dužine 3,36 kilometara koji čini najveći dio poddionice Ponirak – Vraca, a nakon dionice Poprikuše – Nemila Uvjerili smo se i da radovi na ovoj dionici se odvijaju punom parom kako bi sve bilo spremno do juna 2024. godine kada se planira otvaranje dionice od današnje naplatne kućice Zenica sjever do mjesta Željezno Polje (Poprikuše).

Prilikom obilaska tunela Zenica razgovarali smo s Ahmedom Mušijom, šefom projekta ispred JP Autocesta FBiH koji nam je kazao da su u toku radovi na betoniranju sekundarne obloge tunela te da u tunelu radi oko 80 radnika 24 sata dnevno.

“Mislimo da ćemo do sredine oktobra završiti betoniranje te pristupiti izradi odvodnje, kolovozne konstrukcije i opremanju tunela. Moram istaći da do sad, hvala Bogu, nismo imali većih nesreća i povreda na radu. Problem koji smo imali s vodom u tunelu Zenica smo uspješno riješili. Sa zadovoljstvom moram reći da posvećujemo pažnju kvaliteti izrade, kako zanatske tako i izrade materijala te ugradnje materijala”, kazao je Mušija.

Dodao je da imaju tri nivoa kontrole kvaliteta materijala. Izvođač radova ima svoju, nadzorni inžinjer ima svoju službu koja radi na kontroli i Autoceste imaju angažovanu vanjsku firmu koja sve kontroliše kako bi kvaliteta materijala koji se ugrađuje u tunel bio što sigurniji.

Na dionici Vranduk-Ponirak trenutno se završavaju radovi i na Sektoru 4, dok je na sektorima 7 i 1 bio problem s projektom.

“Intenzivno se radi na završetku tih projekata. Tu dionicu karakterišu nepovoljni geološki uslovi, odnosno više morfološki uslovi. Taj sam kanjon rijeke Bosne kroz Vranduk je specifičan i izuzetno zahtjevan, kako ukomponovat autocestu u tom prostoru u geološkom i morfološkom smislu. Mostovi su završeni konstruktivno, kad ostali dijelovi budu završeni onda će se mostovi asfaltirati. Sad imamo jasne ideje kako izaći iz tog kanjona”, dodao je Mušija.

Naglasio je kako “problemi” na ovoj poddionici i sektorima neće utjecati na završetak cjeline od Zenice do Žepča koja će biti sačinjena od 19 kilometara autoceste.

Izvor: Klix.ba