1 Decembra, 2022

Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

FIFA pozvala fudbalske organizacije na razgovor o kalendaru takmičenja

Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) pozvala je vodeće fudbalske organizacije na samit krajem mjeseca kako bi se razgovaralo o medjunarodnom kalendaru, uključujući i prijedlog da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Kako je danas prenio Sky, poziv za online samit 30. septembra dobili su fudbalski savezi, predstavnici fudbalera, klubova, liga, konfederacija, Evropske klupske asocijacije i Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro). Ključna tema razgovora biće prijedlog FIFA-e da se kalendar preuredi kako bi se svjetska prvenstva održavala svake dvije godine, umjesto kao do sada na četiri.

“Postoji širok konsenzus u fudbalu da medjunarodni kalendar takmičenja treba reformisati i poboljšati. Ovo je jedna od nekoliko mogućnosti za uspostavljanje konstruktivne i otvorene debate na svjetskom i regionalnom nivou i FIFA se tome raduje”, navodi se u saopštenju FIFA-e. Dodaje se da je, “pošto je ovo fudbalski projekat, u kome bi globalni interesi fudbala trebalo da budu na prvom mjestu, proces počeo sa igračima i trenerima iz čitavog svijeta”.

Tehničke savjetodavne grupe osnovane su pod vođstvom šefa programa globalnog razvoja FIFA-e Arsenea Wengera i Jill Ellis, koja je sa ženskom selekcijom SAD kao selektor osvojila dva Svjetska prvenstva.

Evropska fudbalska unija (UEFA) i Južnoamerička fudbalska konfederacija se protive prijedlogu i naveli su da bi mogli da bojkotuju dodatne turnire. Također, nedavno je Fudbalski savez Njemačke kritikovao planove FIFA-e, uz upozorenje da će igrači biti pod većim rizikom od povreda i da će ženska takmičenja biti u sjenci. Azijska fudbalska konfederacija i Konfederacija Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba podržavaju prijedlog promjene formata Svjetskog prvenstva.

Izvor: federalna.ba/Beta