1 Decembra, 2022

Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Kako da očistite računar i periferije od nečistoće

Vjerovatno se često zapitate kako da na pravi način očistite svoj kompjuter, odnosno ekran, tastaturu, kućište i sve ostale periferije.

Vaš kompjuter je, pored telefona, vjerojatno najčešće korišćen uređaj, a to znači da bi trebalo redovno da ga očistite i održavate. Ne samo da ćete ovim načinom produžiti njegov vijek trajanja, nego će komjuter da radi bolje i djelotvornije.

Windows kompjuteri dolaze u više oblika i veličina, ali koje god vi da koristite, metode čišćenja su relativno slične, pojašnjava Engadget.

Ekran

Prije nego što krenete čistiti unutrašnjost kompjutera, očistite ekran i periferije. Sve što vam je potrebno jeste malo destilirane vode u spreju i krpa od mikrofibera. Nakon toga poprskajte čistu krpu vodom i obrišite ekran prije nego što krenete da čistite miš i tastaturu.

Razlog za ovaj redoslijed relativno je jednostavan – ne želite prebacivati masnoću i nečistoće s periferija na ekran u kojeg stalno gledate.

Tastatura

O čišćenju mehaničkih tastature mogli bismo da pišemo cijeli dan, ali kratka verzija je da vam treba alat za vađenje tipki da biste dobili pristup smeću koji se među njima sakupilo.

Ako su i same tipke prljave, najbolje što možete da napravite je da ih umočite u toplu vodu te očistite talog pomoću četkice za zube. Nakon toga obavezno pričekajte da se osuše prije nego što ih vratite.

Kućište

Nakon što ste to obavili, isključite PC i od njega odspojite sve žice. Takođe isključite napajanje na zadnjem dijelu kućišta prebacivanjem prekidača na stanje O. Nakon toga nekoliko puta palite i gasite kompjuter da biste se riješili statičkog elektriciteta. Ako je to moguće, većinu ovih radnji odradite na otvorenom. Sve što vam treba na kraju napornog čišćenja je da kompjuter svu prašinu opet povuče u sebe.

Nakon što ste pomjerili kompjuter, odstranite bočne panele – obično su obezbijeđeni vijcima na zadnjoj strani kućišta, odnosno na dijelu gdje se nalazi većina ulaza, kao i prekidač za napanjanje. Ako vaš kompjuter ima filtere za prašinu, maknite ih, operite ih pod vodom i ostavite da se osuše.

Ako kompjuter duže vrijeme radi a da niste čistili trebalo bi poskidati komponente poput GPU-a da biste omogućili lakše čišćenje. Ako vam to predstavlja preveliki izazov, uslikajte unutrašnjost kompjutera smartfonom. Na taj način ćete biti sigurni gdje bi trebalo da vratite određene žice. Ako skidate PCI kartice, prvo odšarafite dio vezan uz kućište i nakon toga gurnite odgovarajući zaštitni držač na matičnoj ploči prije nego što karticu izvučete van.

Komprimovani vazduh

Odlučite li zadržati sve komponente na istom mjestu ili ne, trebaće vam komprimovani vazduh. Kad oduvate prašinu pazite na ventilatore i hladnjake jer se prašina najčešće hvata upravo oko njih i zbog dodatnog zagrijavanja usporava kompjuter. Kad god brišete neku komponentu, koristite meke antistatičke četke umjesto krpice od mikrofibre da ne oštetite osjetljive komponente.

Nakon što ste se riješili prašine, vratite sve na svoje mjesto. Predlažemo da kućište ne držite na podu. Ako ga ne možete držati na stolu, kupite stalak za kućište koji nije pretjerano skup.

Izvor: Engadget