Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Kako su rasle potrošačke cijene namirnica i usluga u BiH u protekloj godini

Potrošačke cijene namirnica i usluga u BiH progresivno rastu. Za neke artikle povećanje cijena je veoma očigledno, dok se u ostalim slučajevima radi o malim, ali konstantnim poskupljenjima koja skupa rezultiraju značajnim uvećanjem troškova života.

Građani naše države svakodnevno se suočavaju sa sve težim uslovima za život. Dok se političari bave izbornim zakonom koji nikoga neće nahraniti, javnost i dalje čeka realne mjere smanjenja opterećenja i povećanje standarda života.

Indeks potrošačkih cijena u BiH pokazuje da je u aprilu 2022. godine u odnosu na samo mjesec dana ranije, u prosjeku zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 5,6 posto, prevoza za 3,5 posto.

“Nivo cijena u aprilu 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 13,2 posto”, navedeno je u izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Ističu kako je prosječan pad cijena zabilježen u odjeljku odjeće i obuće za 4,8 posto.

Statistika Federalnog zavoda PIO/MIO pokazuje da ovom bh. entitetu penziju prima 427.236 penzionera. Najniža penzija iznosi 410 KM.

U Republici Srpskoj majske penzije su isplaćene za 272.521 korisnika. Najniža penzija iznosi oko 480 KM.

Penzionerima najčešće pomažu njihova djeca ili rodbina.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH u više navrata su pozivali vlasti da povećaju iznos minimalne plate za radnike jer se sa sadašnjom koja iznosi između 500 i 600 KM ne može preživjeti. Najveći broj radnika u BiH mjesečno za svoj rad dobije upravo tu platu.

U odnosu na isti period prošle godine, povećale su se cijene hljeba, mlijeka, šećera, brašna. Značajno su povećane cijene ulja koje je 2021. godine koštalo 2,7 KM po litru, a sada košta 5,1 KM po litru.

Kilogram piletine u aprilu 2021. godine koštao je 4,9 KM , a sada je cijena 6,6 KM. Poskupila je i junetina koja po kilogramu košta 17,7 KM, što je poskupljenje za nešto više od 4 KM u odnosu na prošlu godinu. Također, za više od 4 KM povećana je cijena putera. Jedino što nije poskupilo su jaja čija je cijena po komadu i dalje 0,30 KM.

Političare u BiH tema poskupljenja mnogo ne zanima, jer izostaju konkretne mjere i radnje kojima bi se građanima pokazalo da neko vidi i razumije tešku socioekonomsku situaciju u kojoj se nalaze.

Inflacija puni budžete, a za sada, jedino sigurno izdvajanje jesu plate i naknade političarima koji, sigurni smo, jedva preživljavaju sa primanjima od 2.500 do 5.000 KM.

Za nekoliko mjeseci svi oni će unutar aktivnosti predizbornih kampanja ponovno građanima obećavati da će nakon oktobra, stvari biti radikalno bolje. Najave konkretnih mjera koje bi odmah ili u razumnom roku mogle stupiti na snagu, a koje bi građanima olakšale život, izgleda će čekati da bh. političari završe sa ljetovanjima i dobro se odmore, iako je već jučer bilo vrijeme da se nešto poduzme .

Izvor: Klix.ba