1 Decembra, 2022

Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Počeo iskop grobnih mjesta u Potočarima za 19 identifikovanih žrtva genocida

Iskopavanje grobnih mjesta

Iskop grobnih mjesta u Memorijalnom centru Potočari uoči obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici počeo je danas, kao posljednje pripreme za kolektivnu dženazu i ukop 19 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Radove na iskopu grobnih mjesta izvode radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko i Komemorativnog centra iz Tuzle, prenosi Fena.

Direktor javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić rekao je da su članovi porodica žrtava dale saglasnost za ukop.

– To je ustaljena praksa i mi ništa ne radimo bez dogovora sa porodicama. Danas smo počeli sa kopanjem mezara i planirali smo da taj posao obavimo do sutra. Strogo vodimo računa da se novoidentifikovane osobe kopaju kod ranije ukopanih članova iz iste porodice. U Visokom su obavljene sve pripreme i kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuće sutra u 10 iz tog grada ka Memorijalnom centru Potočari – kazao je Karavdić.

Kao i prethodnih godina kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida zaustavit će se u Ilijašu, a zatim i pred zgradom općine Vogošća. Također je planirano da u 12 sati kolona sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana bude pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu. Dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari planiran je oko 16 sati.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Azmir Osmanović koji je imao 16 godina kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Husein Kurbašić.

Piše : Avaz.ba