1 Decembra, 2022

Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Požari na području Jablanice, Stoca i Čapljine još aktivni

Požar u Čapljini (Foto: Instagram Vatrogasci Čapljina)

Prema informacijama Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona požari su i danas ujutro aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje od Čapljine jučer je izgorjela kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine, a uslijed požara čulo se i nekoliko eksplozij.

Vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, u općini Jablanica, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Također su sinoć uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi pa je požar u tom dijelu i dalje aktivan, naveli su.

Uslijed snažnog vjetra tokom jučerašnjeg dana, 12. augusta, u 15 sati došlo je do proširenja požara i u općini Stolac, ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta.

Gorjela je trava, nisko i visoko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na navedenim lokacijama.

Na ispomoći jučer su bili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Čapljina s jednim vozilom i tri vatrogasca. Trenutno je požar i dalje aktivan, ali ne prijeti naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac i lokalno stanovništvo.

Trava, nisko raslinje gorjeli su i u Mostaru i Čitluku, ali su svi požari lokalizirani.

Preuzeto: klix.ba(13/08/2021)