30 Novembra, 2022

Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Robotska ruka napravljena 3D printerom može igrati Nintendo, prešla nivo za 90 sekundi

Roboti će u budućnosti postajati sve manji, pametniji, mekši, fleksibilniji i svestraniji, a jedan od primjera u “mekanoj robotici” nastao je u na Univerzitetu Maryland.

Radi se o robotskoj ruci napravljenoj pomoću 3D printera, koja može proći prvi nivo u igri Super Mario Bros na konzoli Nintendo za manje od 90 sekundi.

Tim predvođen profesorom Ryanom Socholom je dizajnirao integrisane fluidne krugove koji se mogu kontrolisati pomoću jednog kontrolnog pritiska vode. Primjera radi, da bi se pomjerio prvi prst, korišten je nizak pritisak. Za pomicanje drugog je bio potreban umjereni pritisak, a u slučaju trećeg prsta visoki pritisak. Naučnici su uspjeli programirati robotsku ruku i “naučiti” je kada lik u igri treba hodati, a kada skakati. Te radnje se obavljaju prilagođavanjem nivoa pritiska.

Testiranje preciznosti dizajna obavljeno je pomoću konzole Nintendo i igre Super Mario Bros, a s obzirom da igra ostavlja malo prostora za greške, izazov je bio veliki.

Proizvodnja “mekanih” robota je spora i komplikovana, ali je tim naučnika koristio 3D printer PolyJet 3D koji omogućava printanje korištenjem različitih materijala. Na taj način su isprintane različite komponete i sklopljene u jednom danu.

Hands holding tablet on blurred automation machine as background

Robotskom rukom je tokom igranja igre upravljao programirani softver koji je osiguravao različit pritisak kako bi prsti pritiskali dugmad na kontroleru, a ruka je “prešla” nivo za manje od 90 sekundi.

Cilj naučnika je da iskoriste stečeno iskustvo te dizajnirao protetička pomagala i uređaje za rehabilitaciju. Dizajn su podijelili javno te ohrabrili druge da ga modificiraju i rade na vlastitim projektima.

Izvor: Klix.ba