18 Oktobra, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Služba za civilnu zaštitu općine Busovača upozorava sve sugrađane Busovače

Služba za civilnu zaštitu općine Busovača upozorava sve sugrađane Busovače

Služba za civilnu zaštitu općine Busovača upozorava građane, sva pravna i fizička lica, vlasnike i korisnike šuma, kao i sve subjekte sistema zaštite i spašavanja da odmah u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Srednjobosanskog kantona.

Obavijest prenosimo u cijelosti:

OBAVIJEST


Prateći trenutnu situaciju u vezi povećanog broja požara od dimovodnih kanala, kao i na otvorenom prostoru na području općine Busovača, koji su izazvani od strane nesavjesnih lica, u smislu neodržavanja dimnjaka i paljenja trave i niskog rastinja a što je dalje uzrokovalo požare šume ili objekata, te uzrokovalo velike štetne posljedice, po prirodna i materijalna dobra, povećanje eko zagađenja i sl. Služba za civilnu zaštitu općine Busovača upozorava građane, sva pravna i fizička lica, vlasnike i korisnike šuma, kao i sve subjekte sistema zaštite i spašavanja da odmah u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu SBK/KSB (,,Službene novine SBK/KSB”, broj: 15/12), poduzmu neophodne preventivne mjere u cilju sprječavanja aktivnosti koje mogu dovesti do nastanka požara na dimnjacima i otvorenom prostoru.


Upozoravaju se građani općine Busovača da strogo vode računa o ispravnosti i održavanju svojih dimovodnih kanala (dimnjaka), uslijed čije zapuštenosti često dolazi do samozapaljenja i eksplozije, a takve reakcije su uzrok požara u stambenim i drugim objektima.


Posebno pažnju posvetiti ispravnosti električnih, plinski i drugih instalacija u neposrednoj blizini dimovodnih kanala, kao i drugih zapaljivih materijala (drvo, plastika, tekstil…).


Ovim putem obavještavamo građane da uvaže naše upozorenje, jer u suprotnom, napominjemo da prema Krivičnom zakonu F BiH, izazivanje požara se smatra izazivanje opće opasnosti, te predstavlja krivično djelo, a za što je predviđena krivična odgovornost od nadležnih organa.
S poštovanjem, Služba za civilnu zaštitu općine Busovača!

Redakcija portala Busovacki.ba