30 Novembra, 2022

Busovacki.ba

Busovacki.ba – NAŠA BUSOVAČA!

Završen ruski gasovod Sjeverni tok 2 koji bi trebao udvostručiti isporuku gasa za Njemačku

Sjeverni tok 2 podigao tenzije između EU i SAD-a/Foto: Shutterstock

Sjeverni tok 2 podigao tenzije između EU i SAD-a.

Kontroverzni projekt Sjeverni tok 2, za koji se očekuje da će udvostručiti isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu, završen je, objavio je ruski energetski gigant Gazprom, piše Daily Sabah.

Potvrđeno je ovo saopštenjem Gazproma gdje je predsjednik Upravnog odbora Alexei Miller rekao da je izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti završena.

Sjeverni tok 2 podijelio je evropske prijestolnice i podigao tenzije između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ključna kontroverza je u tome što preusmjerava opskrbu sa postojeće rute kroz Ukrajinu i očekuje se da liši evropskog saveznika godišnjeg tranzita iz Rusije.

Projekt Sjeverni tok 2 postavio je veliku vanjskopolitičku dilemu za Bidenovu administraciju. Američki dužnosnici s obje strane dugo su strahovali da bi to Rusiji dalo previše moći nad opskrbom plinom u Evropi, a potencijalno bi moglo zatvoriti i plin ruskim protivnicima Ukrajini i Poljskoj. No, SAD je odlučan u namjeri da obnovi veze s Njemačkom koje su bile oštećene tokom Trumpove administracije.

Poljska, Ukrajina i druge zemlje istočne i srednje Evrope koje je naftovod zaobišao zabrinute su da će Rusija koristiti zalihe gasa kao političko oružje. Zakonodavci s obje strane prolaza u američkom Kongresu i neki članovi administracije naklonjeni su tom stavu.

Prema uslovima očekivanog američko-njemačkog sporazuma, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologiju zelene energije, garanciju otplate tranzitnih taksi koje će izgubiti zaobilaženjem plinovoda do 2024. godine i obećanje Njemačke i SAD-a će revidirati sankcije ako Rusija koristi gas kao političko oružje, kažu pomoćnici Kongresa.

U znak odobravanja Poljskoj, Njemačka će se također složiti da potpiše takozvanu Inicijativu tri mora, šemu koju promovišu EU i SAD, a koja ima za cilj poticanje ulaganja, razvoj infrastrukture i energetsku sigurnost među zemljama koje graniče s Baltikom, Crnim i Jadranskim morem, prema izjavama pomoćnika.

Idući od ruske baltičke obale do sjeveroistočne Njemačke, podvodni cjevovod dužine 1.200 kilometara (745 milja) prati istu rutu kao i Sjeverni tok 1, koji je završen prije više od deset godina.

Očekuje se da će Sjeverni tok 2 isporučivati 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izvor: Klix.ba