Bacali ste peteljke od jagoda u smeće ili ste čak pretpostavljali da su možda otrovne? Stručnjaci su otkrili da je to dio ovog ukusnog voća kojeg biste svakako trebali iskoristiti.
Hirurg i kreator TikTok sadržaja dr. Karanu Rajanu objašnjava kako vrh jagode, odnosno njen lisnati dio, ima nutritivnu vrijednost jednaku samoj bobici.
“Lišće je prepuno polifenola, koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice”, otkrio je doktor.
Nastavio je objašnjavati da gornji dio sadrži i druge hranjive tvari poput magnezija, kao i dodatnu količinu vlakana.
Peteljke jagoda također možemo koristiti u razne druge svrhe. Bloger o hrani The Purposeful Pantry naveo je niz recepata za vrhove jagoda, uključujući ocat, sirupe, čaj, pa čak i salsu.
Zdravstvene prednosti jagoda
Istraživanje koje je u augustu 2023. objavio Univerzitet San Diego pokazalo je da svakodnevna konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, sniziti krvni tlak i povećati antioksidativni kapacitet osobe.
Osim toga, Allison Tallman, registrirana dijetetičarka i osnivačica Nourished Routes razgovarala je s Medical News Today i rekla da očekuje više istraživanja koja pronalaze vezu između ovih slatkih bobica i prevencije raka.
“Veza između jagoda i zdravlja crijeva, jagoda i zdravlja mozga, te jagoda i zdravlja srca dobro je istražena. Voljela bih da postoji više istraživanja o jagodama i prevenciji raka budući da imaju antioksidativne komponente”, dodala je.
Redakcija portala Busovacki.ba
VIŠE OBJAVA
Pčelar podijelio trik koji pomaže kod uboda pčele, ose ili stršljena
Ovo je 10 razloga zašto bi trudnice trebale jesti smokve
Izračunajte bez greške: Evo koja je idealna težina u odnosu na visinu i godine