
Alergijske reakcije na ambroziju uveliko muči osjetljive osobe, a sve češće i one koji nikad nisu imali problem sa polenom.
Meteorološke prilike tokom proteklog perioda uveliko pojačavaju distribuciju polena u zraku. Visoke temperature, izostanak većih količina padavina, samo pogoršavaju situaciju alergičarima. Kako stvari stoje ni narednih dana vrijeme neće biti na strani osoba osjetljivih na polen.
Ambrozija je korovna, vrlo invazivna, uvezena biljka, jednogodišnja biljka koja doseže visinu i do 1,5 m. Sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom i proizvodi čak i do osam miliona izrazito alergogenih polenskih zrnaca, koji su ujedno i jedan od najjačih prirodnih alergena.
Ambrozija cvate početkom jula, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine augusta do početka septembra.
Ambroziju možemo prepoznati po tupo četverouglastoj razgranatoj stabljici obrasloj dlačicama i jajolikim dlakavim listovima dugima od 4 do 10 centimetara, razdijeljenima poput pera.
Ambrozija se zbog sličnosti može zamijeniti sa divljim pelinom. Razlikovati ih se može po tome što je stabljika pelina uvijek crvenkasto-smeđe boje, obrasla sivim dlačicama i tvrda, a listovi su manje rasperani, dok im je naličje gusto obraslo dlačicama, srebrno-sive boje.
Stabljika ambrozije je, pak, žućkasto-zelenkaste boje i nije jako tvrda. Listovi ambrozije su jače perasto zarezani, a naličje im je rjeđe obraslo dlačicama, pa nemaju tako intenzivnu sivu boju.
Suzbijanje rasta ambrozije; Kako bi što je moguće više usporili širenje ambrozije, izuzetno je važno uklanjati ambroziju prije početaka cvatnje, mehaničkim čupanjem biljke zajedno sa korijenom, jer tako sprječavamo stvaranje velikih količina polena koji kod osjetljivih ljudi izazivaju alergijske reakcije.
VIŠE OBJAVA
Ova dijeta je hit u svijetu: Na njoj su poznati, bolesni i zdravi – Kilogrami padaju, a donosi još neke benefite za organizam
Jedna kašičica prije jela: Ova namirnica snižava šećer, holesterol i uklanja umor
Pčelar podijelio trik koji pomaže kod uboda pčele, ose ili stršljena