18 Oktobra, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Crkva sv. proroka Ilije u Busovači

Prva pravoslavna crkva na području općine Busovača je crkva svetog proroka Ilije, izgrađena 1887. godine. Od tada pa sve do danas u toj crkvi vjernici pravoslavci su se okupljali na redovitim liturgijama. Nova crkva, pod istim imenom, izgrađena je 1965. godine, a posvećena 1968. godine. U sklopu stare crkve  je još 1900. godine izgrađen i parohijski dom.

Jedno vrijeme bio je u vlasništvu Općine, potom služio kao sportsko-rekreacijska dvorana, te kao Radnički univerzitet. Ipak, 1990. godine vraćen je u vlasništvo crkve gdje se obavljaju vjerske potrebe. Slična crkva postoji još samo u Sarajevu, dvobrodna crkva ili tzv. muška i ženska. Posvetio ju je episkop mitropolit Vladislav. Slava crkve svetog proroka Ilije je 2. augusta i na taj dan u crkvi se okupljaju vjernici iz različitih gradova.

Trenutno, na području općine Busovača postoji oko 35 domaćinstava koja primaju svećenika u kuću. Mise se održavaju dva puta mjesečno, a vjernike predvodi svećenik Marko Maleš, koji je osim ove zadužen i za još četiri parohije: Visoko, Kakanj, Golo brdo i Bilješevo. Ovlast nad ovom parohijom ima mitropolit dabrobosanski Nikolaj.