1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Busovka Nejra slika na alu foliji: To je igra bez granica

PREDSTAVLJAMO: Nejra Osmančević bavi se crtanjem na alu-foliji

Nejra Osmančević rođena 11.04.1997.godine u Zenici. Srednju školu završila u Busovači na smjeru ekonomski tehničar, a trenutno studira na Pravnom fakultetu u Zenici četvrtu godinu.

„Radovima na foliji sam se počela baviti od 2021. godine odnosno od tada su moji radovi u prodaji, do tada su radovi bili početnićki i davala sam ih na poklone bližnjima jer sam smatrala da nisu dovoljno dobro urađeni da bi bili u pradji. Do sada je bio veliki broj radova, sem Bosne i Hercegovine i gradova Zenica, Sarajevo, Visko, Busovača, Hadžića, radovi su stigli i do Njemačke i Švedske“.

„Kada je moja sestra počela sa radovima na foliji ja kao neko sa strane nisam mogla odlučiti se za najljepši i nisam mogla prestati da uživam u svakoj slici koju je ona radila. Sve spontano, na početku sam se smijala jer se nisam baš snalazila u ovome, ali sestra kao i ostali iz porodice govorili su samo ne odustaj, prva slika pa baci, govorila sam da mi je žao materijala, ali podrška je itekako bitna. Koristim ovu priliku da se zahvalim sestri Ekremi koja je izdvojila vrijeme i naučila i mene da radim ovakve slike“, ispričala je.

Nejra nam je pojasnila i kako to ona slika na foliji, koliko je sve to komplicirano i što je sve potrebno da bi se folija pretvorila u neki upotrebni predmet. Najčešće se radi na srebrnoj foliji, a postoji još zlatna i boja bakra.

Tehnika slikanja je zahtjevna onoliko kakav smo motiv izabrali. Od pribora za slikanje na aluminijskoj foliji potrebna je grafitna olovka, bockalica, ravnalica, gumica olovka, vodootporni tuš, kit za drvo i lak mat u spreju.

PHOTO: Nejra Osmančević

Za jednu sliku na foliji s lakšim motivom treba mi do tri sata, ali za neke složenije i veće potrebno je i po šest-sedam sati. Dugo traje jer se radi u fazama. Prvo se motiv preslika na foliju. Zatim se prave ispupčenja ili udubljenja gumicom olovkom, okrećući foliju na pozadinu. Potom se na lice folije ponovi motiv olovkom, a onda se udubljenja popune kitom za drvo. Sve se to suši par sati, a za sami kraj ide tuširanje, nijansiranje i lakiranje“, kako kaže Nejra.

PHOTO: Nejra Osmančević

Kada su u pitanju motivi za slikanje, nije jednostrana, tako da slika sve ono što je zanimljivo, izazovno i sve ono što joj privuče pažnju. Tako se na njenim radovima mogu naći mostovi, djevojke, ibrik, simboli gradova. U svakom trenutku uživa u svemu što radi i uvijek ima neke planove za budućnost.

Svoje radove prodaje uglavnom putem društvenih mreža Facebook i Instagram. Kvalitet i unikatnost njenih radova doprinijeli su tome da ljudi u jako kratkom periodu čuju za njen mali biznis.

PHOTO: Nejra Osmančević

„Svi moji proizvodi su ručno rađeni i moguće ih je pronaći samo u mojoj radionici“, objasnila nam je.

„U početku se zaista namučite dok ovladate samom folijom. To je specifičan materijal sklon lomljenju i gužvanju, ali kad naučite raditi s njim onda nema granica“, izjavila je.

Slikanje na alu foliji je postao moj svakodnevni ritual. Lagana priča, smijeh uz kafu, rad i red.

Za kraj naša sagovornica poručuje svim mladima koji žele bilo šta da urade ili započnu da je život pun izazova, samo je do nas kako ćemo gledati na njih. Takođe, smatra da treba iskoristiti svaku priliku i pretvoriti je u najbolju odluku koju smo donijeli u životu.

Društveni smo, lajkujte busovacki.ba na Facebooku OVDJE

Drugačiji ste od ostalih? Vaš hobi je neobičan i interesantan? Pišite nam na redakcija@busovacki.ba i predstavite svoj talent cijeloj Bosni i Hercegovini, nebitno imate li 7 ili 77 godina!