13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Bosanskohercegovački sport u 2022. godini

Bosanskohercegovački sport u 2022. godini

Kada se sve uzme u obzir, a posebno sistemska podrška državnih institucija koje novac najviše troše na skupe automobile i sebi dižu plate nekoliko puta godišnje, 2022. godina za bh. sport bila je više nego uspješna. Navijali smo za brojne reprezentacije na velikim takmičenjima, a najviše nam je radosti donijela naša najbolja plivačica, 16-godišnja Mostarka Lana Pudar.

Nakon briljantne 2021., i u ovoj godini Lana Pudar je svima jasno dala do znanja da je ona najveće sportsko blago Bosne i Hercegovine. Mlada Mostaraka je kulminaciju svoju izuzetne godine imala srednom avgusta, kada je postala seniorska prvakinja Evrope u utrci 200 metara delfin u Rimu. Lana je na istom šampionatu u glavnom gradu Italije, samo dva dana prije toga, osvojila i bronzanu medalju na 100 metara. Izuzetan je bio i nastup na Mediteranskim igrama u Oranu. Dva nova zlata i novi rekord igara je ono što će se pamtiti. Sve je začinjena sa još dvije zlatne medalje u juniorskoj konkurenciji. Na 50 i 200 metara delfin. Očekivano, Lana Pudar je izabrana za najbolju sportiskinju u 2022. godini u izboru BHRT-a i Nezavisnih novina.

Poslije izuzetne prošle godine, kada su bile pete u Evropi, bh. košarkašice su na početku ove godine otišle i korak dalje. Pobjedom protiv vice olimpijskog prvaka Japana u baražu, bh tim se plasirao prvi put u istoriji na jedno svjetsko prvenstvo. To je bila kruna jedne izvanredne generacije, no sve nakon toga i nije bilo tako uspješno. Na Svjetskom prvenstvo bh. selekcija je doživjela 5 ubjedljivih poraza, baš kao i u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenestvo. Muški tim odigrao je vrlo solidno evropsko prvenstvo. Dvije pobjede, uključujući i onu protiv Slovenije Luke Dončića, nije bilo dovoljno za drugu fazu takmičenja. Bh. košarkaši još uvijek su u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo, očekuju ga odlučujuće utakmice protiv Crne Gore i Mađarske.

Muška rukometna reprezentacija BiH drugi je put u svojoj istoriji igrala jednom Evropskom prvenstvu i to početkom godine. U Bratislavi je naš igrao izuzetno tešku i kvalitetnu grupu i upisao je sva tri poraza. Bolji od bh. selekcije bili su Švedska i Češka republika. Najbolji otpor pružen je u posljednjem, trećem kolu protiv Španije. Iako je vodio do 45 minuta, bh. je na kraju ipak izgubio od velikog favorita. Ostatak godine i nije bio toliko uspješan, sa brojnim selektorskim promjenama i turbulencijama. Grčka je pobijedila bh. rukometaše u predbaražu za Svjetsko prvenstvo, dok su na početku kvalifikacija za novo Evropsko prvensto upisana dva poraza i to protiv Slovenije i Crne Gore. Naš tim u idućoj godini, pored ove dvije reprezentacije, očekuju i susreti protiv Kosova.

Ženska odbojkaška reprezentacija drugi put zaredom plasirala se na Evropsko prvenstvo. Ključne pobjede u kvalifikacijama bile su protiv Norveške i Grčke, te je naš ženski tim u velikom stilu izborio novi Euro. Evropsko prvenstvo će se iduće godine igrati u 4 države, BIH je žrijeb smjestio u grupu zajedno sa reprezentacijama domaćina Italije, te Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Švicarske. Prevenstvo počinje 15-tog avgusta.

Dobar nastup u Ligi nacija, spasio je sezonu za nogometnu reprezentaciju BiH, i to nakon nekoliko godina dosta slabih rezultata. U grupi sa Finskom, Crnom Gorom i Rumunijom, tim Ivajla Peteva je bio prvi i u narednom izdanju će igrati u elitnom razredu. Dodajmo i da je futsal reprezentacija naše zemlje ostvarila lijep rezultat i prvu put igrača na Evropskom prvenstvu, gdje nije uspjeća proći grupu. Dodajmo i da je Zrinjski i to vrlo nadmoćno i uvjerljivo osvojio Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Drugi mostarski klub Velež osvojio je Kup BiH za prošlu sezonu, pobjedom protiv Sarajeva. Pred kraj godine, odličan rezultat je ostvarila i reprezentacija u sjedećoj odbojci i to na Svjetskom prvenstvuu Sarajevu. Bh. tim odigrao je sjajan turnir i na kraju osvojio srebrenu medalju.