26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Jednom i nikad više: Prošle su 24 godine od “nemogućeg gola” Roberta Carlosa

Brazilski nogometaš Roberto Carlos prije tačno 24 godine postigao je jedan od najljepših pogodaka u historiji nogometa i to nakon što je svojom poznatom ljevicom čudesno pogodio iz slobodnog udarca protiv Francuske.

Na kultnom Gerlandu u Lyonu Francuska je dočekala Brazil u okviru turnira “Tournoi de France”, koji je služio kao priprema za Svjetsko prvenstvo koje je održano naredne godine.

Ova prijateljska utakmica nije upamćena po konačnom rezultatu (1:1) već po fenomenalnom pogotku lijevog beka igrača Brazila, tada 24-godišnjeg Carlosa.

Legendarni Romario je srušen na 35 metara od gola, a loptu je namjestio Roberto Carlos. Potom je napravio zalet od desetak metara i lijevom nogom silovito šutirao.

Lopta je krenula daleko od gola, a potom je od siline i načina udarca “neobjašnjivo” promijenila smjer i od stativu završila u Barthezovom golu.

“Nikada to nisam pokušao ponoviti, jer sam znao da mi ne bi uspjelo. Nekome će u budućnosti uspjeti. Meni je satisfakcija što sam bio prvi”, rekao je Roberto Carlos.

Gol koji je prije tačno 24 godine postigao Roberto Carlos i danas je jedan od najboljih u historiji nogometa, a o kakvom udarcu i egzekuciji je riječ najbolji je pokazatelj upravo to da se i poslije toliko vremena još uvijek aktivno priča o onom što je Brazilac uspio. Jednostavno, remek-djelo.