29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Detalji tragedije koja je šokirala BiH: 12-godišnjeg dječaka pronašli baka i djed, pogođen u glavu iz M48 puške

Policija i tužilaštvo u Istočnom Sarajevu intezivno rade na utvrđivanju okolnosti pod kojima je stradao 12-godišnjak u selu Begzadići kod Rogatice, koji je pogođen hicem iz puške.

Kako saznaje “Avaz” dječak je sa svojim 10-godišnjim bratom bio u posjeti kod bake i djeda. U vrijeme tragedije ostali su sami u kući, jer su roditelji njihove majke otišli u šumu da beru smrekove bobice.

Hitac odjeknuo selom

Pretpostavlja se da su dječaci pronašli pušku s kojom su se i igrali i došlo je do opaljenja. Hitac je odjeknuo selom i neko od komšija je pozvao baku i djeda da se vrate i oni su u kući zatekli beživotno tijelo starijeg unuka.

– Uviđajem je utvrđeno da je dječak pogođen hicem u glavu iz vojne puške M48. Puška je izuzeta i poslata na vještačenje, a oduzeta je i nekolicina metaka. Kako je tačno došlo do ispaljenja metka nije poznato i to je predmet dalje istrage – kaže izvor blizak istrazi.

Neven Kramer, portparol Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kaže da zajedno s policijom sprovode intezivno istragu.

– Preduzimaju se sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima je smrtno strada 12-godišnjak – rekao Kramer.

On kaže da je, nakon završenog uviđaja, naložena obdukcija tijela stradalog djeteta koja će biti izvršena u prostorijama Zavoda za sudsku medicinu RS u Bijeljini.

Nezapamćena tragedija

– U cilju zaštite interesa prava na privatnost maloljetnih lica tužilaštvo će tek nakon prikupljanja svih potrebnih obavještenja informisati javnost u obimu u kojem se ne narušavaju prava i interes maloljetnih lica obuhvaćenih ovim događajem – rekao je Kramer.

Ovaj tragični slučaj potresao je cijelu Rogaticu. Mještani nevoljno pričaju o svemu, navodeći da takvu tragediju ne pamte.

– Tuga… Nema ništa gore nego kada roditelj izgubi dijete. Ne mogu ni da zamislim kroz šta ta porodica prolazi – kaže jedan od komšije, ne želeći da mu pominjemo ime.

Preuzeto: crna-hronika.info