14 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan Britanci osvojili Buenos Aires

Španjolski potkralj markiz Rafael de Sobremonte pobjegao je iz Buenos Airesa u unutrašnjost današnje Argentine, a pritom je sa sobom ponio blago iz riznice.

Britanci su zauzeli Buenos Aires, dotadašnji španjolski kolonijalni grad u Južnoj Americi, 27. juni 1806. godine. Buenos Aires je imao veliko značenje kao glavni grad španjolske kolonijalne potkraljevine Río de la Plate (španj. Virreinato del Río de la Plata). Ta je potkraljevina obuhvaćala područja današnje Argentine, Bolivije, Paragvaja, Urugvaja i dio Čilea.

Uoči dolaska Britanaca u Buenos Airesu je stolovao španjolski potkralj Rafael de Sobremonte, koji je imao aristokratsku titulu markiza od Sobremontea. Te 1806. godine potkraljevina Río de la Plata učinila se Britancima dobrim plijenom, jer su Španjolci bili zauzeti na drugim mjestima (bilo je to doba Napoleonskih ratova u Europi).

Nakon što su Britanci predvođeni admiralom Nelsonom kod Trafalgara pobijedili prethodne godine (1805.) združenu francusko-španjolsku flotu, dobili su prednost na svjetskim morima. Već u siječnju 1806. godine Britanci su okupirali nizozemske posjede u južnoj Africi (sa sjedištem kod Rta dobre nade). Od tada pa nadalje južna Afrika ostala je trajan posjed Britanaca, sve do južnoafričkog ostvarenja nezavisnosti u 20. stoljeću.

Sličan potez kao u južnoj Africi željeli su Britanci napraviti kod Buenos Airesa. Britanske vojne trupe predvodio je William Carr Beresford, kasnije poznati vojskovođa na europskim bojištima, koji je stekao čin maršala u Portugalu te aristokratske titule britanskog lorda i portugalskog markiza. Britanske trupe pod Beresfordom iskrcale su se s brodova u blizini Buenos Airesa i napale ga.

Španjolski potkralj markiz Rafael de Sobremonte pobjegao je iz Buenos Airesa u unutrašnjost današnje Argentine, a pritom je sa sobom ponio blago iz riznice. To su mu blago Britanci uspjeli oduzeti prilikom bijega, a zatim je ono poslano u London. Britanci su Buenos Aires uspjeli zadržati samo 46 dana jer su se lokalni stanovnici organizirali pod vodstvom Santiaga de Liniersa i istjerali ih. Santiago de Liniers rođenjem je bio Francuz, a nakon spomenute pobjede nad Englezima on je osobno postao potkraljem Río de la Plate (umjesto spomenutog markiza de Rafaela de Sobremontea). Kasnije je Liniers dobio i aristokratsku titulu grofa od Buenos Airesa (španj. conde de Buenos Aires).

Preuzeto sa: povijest.hr