29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan, desila se krunidba kraljice Elizabete II. – 1953.

Uoči krunidbe Elizabeta II. je po kući nosila krunu da se navikne na njenu težinu na glavi. 
Dana 2. juna 1953. godine održana je krunidba danas vladajuće britanske kraljice Elizabete II. u poznatoj Westminsterskoj opatiji u Londonu. Bila je to posljednja kraljevska krunidba do danas, a sljedeća će se održati u slučaju kraljicine smrti. Elizabeta II. u trenutku krunidbe imala je samo 27 godina, a njen suprug princ Filip 31.

Krunidba je bila važan događaj za svijet jer Elizabeta II. nije krunjena samo za britansku kraljicu, nego istovremeno i za kraljicu Australije, Kanade, Južne Afrike, Novog Zelanda, Cejlona i muslimanskog Pakistana! Pripreme za krunidbu trajale su 16 mjeseci.

Uoči krunidbe Elizabeta II. je po kući nosila krunu da se navikne na njenu težinu na glavi. Nosila ju je navodno i za vrijeme pijenja čaja, čitanja novina i drugih svakodnevnih poslova. Ta kruna sadrži 2.868 dijamanata. Na njoj se nalazi i basnoslovno vrijedni dijamant Cullinan II, s 317,4 karata, te safir sv. Edwarda koji potječe iz srednjeg vijeka, a nekoć ga je prema predaji na prstenu ili na kruni nosio kralj sv. Edward Ispovjednik. Na toj je kruni i poznati rubin Crnog princa koji je također među kraljevskim draguljima još od srednjeg vijeka.

Kraljičina krunidba snimana je i prenošena televizijski, kao prva u historiji. Sam čin krunidbe obavio je nadbiskup Canterburyja, kao najviša crkvena osoba u Anglikanskoj crkvi.