29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan izašao je prvi strip o mačku Garfieldu

Dana 19. juna 1978. izašao je prvi strip o mačku Garfieldu, istovremeno u 41 novinama diljem SAD-a. Kreator i autor stripa je proslavljeni Jim Davis koji je mačka nazvao po svom djedu Jamesu A. Garfieldu Davisu. Taj djed dobio je ime po američkom predsjedniku Jamesu Garfieldu, koji je ubijen u atentatu 1881. godine. Jim Davis je odrastao na farmi, a kasnije je postao crtač stripova.

Prvo je počeo raditi strip u kojem je glavni lik bila jedna buba, no ustvrdio je da se čitatelji ne mogu poistovjetiti s bubama. Primijetio je da u SAD-u postoji mnogo stripova o psima, a nijedan o mačkama. Zaključio je da ako ljubitelji pasa vole čitati stripove o psima, da bi i brojni ljubitelji mačaka uživali u stripu u kojem bi nastupao mačak. Tako je nastala ideja za Garfielda. Garfieldov vlasnik u stripu zove se Jon Arbuckle, i uvelike je oblikovan po uzoru na samog Davisa, primjerice po zanimanju je također crtač stripova i odrastao je na farmi. Mačak Garfield i njegov vlasnik Jon žive u gradu Muncie u Indiani, baš kao i autor stripa Jim Davis.

U proteklih 30-ak godina popularnost Garfielda je toliko narasla, da je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao najobjavljivaniji strip na svijetu. Objavljuje se u tisućama novina širom svijeta i čita ga stotine milijuna čitatelja. Godišnje se proda između 750 milijuna i milijardu dolara robe vezane uz Garfieldov lik (filmovi, igračke, knjige, videoigre i mnogi drugi). Internetska adresa gmail.com prvotno je bila u upotrebi stranice Garfield.com, ali ju je kasnije otkupio Google.

Preuzeto sa: povijest.hr