23 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan započela Mussolinijeva invazija Francuske

Talijani su pokušali prijeći Alpe, ali ih je unatoč činjenici da je bio juni zaustavila snježna oluja.

Dana 20. juna 1940. krenule su talijanske trupe tijekom Drugog svjetskog rata u invaziju Francuske. Nijemci su u to doba već bili na pragu potpunog svladavanja Francuske, tako da je talijanska akcija bila oportunistički čin. Veći dio francuske vojske bio je angažiran u borbama sa snagama Trećeg Reicha. Ipak, pokazalo se da čak ni u takvim uvjetima Talijani nisu briljirali na bojištu.

Mussolini je objavio rat Francuskoj 10. juna 1940. godine, istog dana kad je francuska vlada odlučila napustiti Pariz i pobjeći pred nadolazećim Nijemcima. Američki predsjednik Roosevelt talijansku je objavu rata okarakterizirao kao zabijanje bodeža u leđa susjedu. Mussolinijev motiv, po svemu sudeći, nije bilo pomaganje Nijemcima, koji su ionako brzo napredovali, nego pokušaj da se ugrabi dio francuskog teritorija nakon završetka ratovanja. Mussolini je navodno šefu talijanskog vrhovnog stožera izjavio “Treba mi samo nekoliko tisuća mrtvih da bih mogao sjediti na mirovnoj konferenciji kao čovjek koji se borio”. 

Budući da se francusko-talijanska granica nalazi u Alpama, talijanske su trupe na današnji dan krenule na pohod kroz planinsko područje. Zanimljivo je da je Talijane na prijevoju Mali sveti Bernard navodno zaustavila snježna oluja. Općenito, izgleda da talijanske trupe ni na jednom mjestu nisu uspjele napredovati više od desetak kilometara u dubinu francuskog teritorija. Već 25. juna Francuska je potpisala kapitulaciju u korist Njemačke. Mussolini pri podjeli plijena nije isprva dobio ono što je želio. Italija je okupirala samo oko 832 četvorna kilometra Francuske (oko 0,15 % ukupne francuske površine). Nijemci su 1942. ipak odobrili Italiji okupaciju Korzike i znatnog dijela Francuske uz granicu s Italijom. Takvo je stanje ostalo do smjene Benita Mussolinija s čela države i talijanske kapitulacije 1943. godine.

Piše: Boris Blažina