26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan završen je Berlinski kongres

13.07.1878. – Završen je Berlinski kongres. Na njemu su evropske sile uspostavile novi odnos snaga na Balkanu. Na kongresu je revidiran Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta. Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno proširile svoje teritorije. Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

Berlinski kongres je bio skup predstavnika tadašnjih velikih sila NjemačkeAustro-UgarskeFrancuskeVelike BritanijeItalijeRusije i Osmanskog carstva, koji je pod predsjedanjem Otta von Bismarcka održan od 13. juna do 13. jula 1878. godine u Berlinu.

Kongresom su Crna Gora, Srbija i Rumunija priznate kao nezavisne države, koje više nisu niti formalno bile dijelom Osmanskog carstva, dok je na sjeveru današnje Bugarske uspostavljena Kneževina Bugarska pod ruskom zaštitom, ostavivši preostali dio Bugarske u sastavu Rumelije, kao autonomne pokrajine unutar Turske. Kongresom su u velikoj mjeri zadovoljeni ciljevi AustroUgarske, Francuske i Velike Britanije da zaustave panslavistički projekt i općenito Ruski prodor prema Sredozemlju.