4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Najteži toplotni val – požari u Grčkoj

Grčka se suočava s prirodnom katastrofom neviđenih razmjera, zabilježeno čak 586 požara

Grčka se suočava s prirodnom katastrofom neviđenih razmjera, jer je potvrđeno čak 586 požara u svim krajevima zemlje.

“Ovu mediteransku zemlju zahvatio je jedan od najgorih toplotnih valova u posljednjih nekoliko decenija, a vatrogasci nastavljaju borbu s vatrom širom zemlje. U posljednjih nekoliko dana izvršene su šezdeset i tri organizovane evakuacije”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis.

Također, izvinuo se zbog bilo kakvih slabosti vlade u obuzdavanju požara, koji su uništili stotine domova i prisilili ljude da evakuišu desetine sela u prošloj sedmici.

“Ovi posljednji dani bili su neki od najtežih za našu zemlju u posljednjih nekoliko decenija”, rekao je on, navodeći ekstremne vrućine i mjesece suše kao probleme koji su zakomplicirali napore u gašenju požara.

Vlasti za zaštitu okoliša upozorile su da je južna Europa, gdje suše postaju sve učestalije i sve ozbiljnije, pod utjecaja klimatskih promjena.

“Očigledno je da klimatska kriza pogađa cijelu planetu. To je objašnjenje, ali ne izgovor ili alibi. Možda smo učinili sve što je ljudski moguće, ali čini se da u mnogim slučajevima to nije bilo dovoljno u neravnopravnoj borbi s prirodom”, dodao je.

U ponedjeljak je u najnovijem izvještaju Međuvladinog panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama zaključeno da je “nedvosmisleno” da su ljudi uzrokovali klimatsku krizu i potvrdili da su se već dogodile široko rasprostranjene i brze promjene, od kojih su neke ih nepovratno.

“Naučnici su sigurniji nego ikad u povezivanju tačaka između klimatske krize i ekstremnih vremenskih prilika: globalno, suše koje su se mogle dogoditi samo jednom u 10-ak godina sada se događaju 70 posto češće. Usred neumoljive suše i rekordnih vrućina, sezone požara sada su duže i rezultiraju razornijim požarima”, navodi se u izvještaju.

Preuzeto: klix.ba (10/08/2021)