21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Američki bombarderi preletjeli iznad Bosne i Hercegovine

Američki bombarderi preletjeli iznad Bosne i Hercegovine

Uz ovu poruku, objavili su i fotografije, te snimak prelijetanja američkog bombardera

Ne bi se pokušalo zataškati ubistvo Dženana Memića da vrh vlasti nije upetljan u cijeli taj slučaj . Ne kažem kao akteri, nego kao ljudi koji su imali moć, koji su tu moć iskoristili i to mogu sad demonstrirati na čitavom nizu primjera. Od činjenice da od Alise Mutap nikad nije izuzet njen telefon, ne telefon njene prijateljice, nego njen lični telefon, da su snimci videonadzora uništavani odmah nakon događaja, što se ne smije desiti

Nakon današnjeg prelijetanja dva američka bombardera iznad gradova u BiH, oglasili su iz Ambasade SAD-a.

-Kada kažemo da su SAD pravi prijatelj i partner BiH to i mislimo i to ćemo i ostati. Današnje prelijetanje B-1B bombardera demonstracija je našeg trajnog partnerstva sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i naše čvrste predanosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH – poručili su iz Ambasade.

Uz ovu poruku, objavili su i fotografije, te snimak prelijetanja američkog bombardera.

Dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletili su danas zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova, u znak prijateljstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan naše zemlje.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer saradnje između oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OSBiH.

-Ovo je primjer saradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskreni prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo – kazao je Murphy.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

-To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD-a radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OSBiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može da nam se obrati – dodao je ambasador.

Prelijetanje je pratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je napomenuo da je najvažnije da OSBiH mogu da djeluju u saradnji s avijacijom SAD-a i NATO-a.

-Možda avioni nisu bili dovoljno glasni, ali njihovo prelijetanje ima višestruk značaj za Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije prvi, niti posljednji put da naše trupe sarađuju sa vojskom SAD-a i važno je da na ovaj način možemo nadoknaditi ono što našoj vojsci nedostaje, a to su letjelice i dobro je što imamo koga pozvati – izjavio je Komšić i dodao da prelet bombardera nosi poruku da SAD uvijek stoje iza Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ponosan je na Oružane snage BiH, koje su danas pokazale da su u stanju navoditi najmodernije američke avione, te naveo da je BiH svakim danom sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u.

-Pokazali smo da možemo izvršiti najsavremenije zadatke NATO saveza. SAD su naš ključni vojno – politički saveznik. Nastavit ćemo saradnju, a ova današnja vježba je poruka da SAD garantuju teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH. Svakim danom smo bliže NATO savezu. To niko ne može zaustaviti, više od tri četvrtine građana BiH to želi – rekao je Helez.

Generalpukovnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović dodaje da Oružane snage BiH već duži niz godina imaju odličnu saradnju sa vojskom SAD-a, zasnovanu na principu „vojska vojsci“, a koja se implementira kroz različite vidove obuke i učešćem u mirovnim misijama širom svijeta.

-Činjenica je da u procesu unaprjeđenja i modernizacije, vojska SAD-a je partner OSBiH i zahvaljujući tome OSBiH raspolažu s brojnim kapacitetima za odgovore na sadašnje i buduće izazove. Danas se snaga često mjeri s prijateljima koje imate, a danas smo vidjeli da SAD čvrsto stoje iza BiH. Pred nama su godine saradnje, te jačanje i modernizacija OSBiH – zaključio je Mašović.

Redakcija portala Busovacki.ba