29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Bilal Bosnić sutra izlazi na slobodu

Bilal Bosnić, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, sutra izlazi na slobodu.

Bosnić je uhapšen 2014. godine u svojoj kući u Bužimu, u pritvoru je tokom suđenja za vrbovanje bh. mladića za ratovanje u Siriji i Iraku proveo dvije godine, koje su mu uračunate u kaznu.

Pravomoćno je osuđen 2016. On je zvanično uhapšen 3. septembra 2014., u akciji „Damask“ pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a na slobodi je proveo svega pet dana, jer ga je Sud po žalbi Tužilaštva nakon ukidanja pritvora ekspresno vratio u samicu.

Zanimljivo je da je Bosnić odslužio kaznu zatvora u cijelosti, bez prekida. Ni dana nije imao vanzatvorske pogodosti, osim kada mu je dozvoljeno da klanja dženazu sinu i bratu koji su se utopili prošle godine u Krajini.

Trenutno posljednje dane, tačnije nešto manje od mjesec, odslužit će u novom zatvoru u Vojkovićima. On je skoro šest godina i sedam mjesec odležao u Zenici, u Paviljonu 4.

Ranije je Bosnić, a što je nedavno potvrdio i njegov advokat Adil Lozo, imao namjeru, nakon dvije trećine odslužene kazne, tražiti prijevremenu slobodu, ali je izmjenama zakona ta solucija otpala.

Bosniću je prije dva mjeseca odbijena apelacija koja je poslana Evropskom sudu za ljudska prava na pravičnost postupka.

Sud žalbu uopće nije ni razmatrao, jer je odlučeno da nije bilo osnova za nju.

Izvor: Source.ba