14 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Godišnjica genocida: U Maršu mira do 3.000 učesnika, bit će formirani trijažni punktovi i privremene Covid bolnice

Potočari: Jasne epidemiološke procedure

Potočari: Jasne epidemiološke procedure

Godišnjica genocida u Srebrenici i kolektivna dženaza za 19 žrtava, ove godine će proteći uz rigorozno poštivanje trenutnih epidemioloških mjera, ali u Organizacionom odboru očekuju da će se u Potočarima u nedjelju okupiti nekoliko hiljada osoba. Najmasovniji događaj, nakon prekida uzrokovanog pandemijom prošle godine, ponovo će biti Marš mira koji zvanično počinje 8. jula, okupljanjem učesnika u Nezuku.

Prijavljene 64 organizirane grupe

– Nismo pravili ograničenja kad je u pitanju dolazak u Potočare, ali morat ćemo poštivati mjere držanja socijalne distance, nošenja maski i ostale koje su na snazi. Jutros smo imali izvještaj da su za učešće u Maršu mira prijavljene 64 organizirane grupe, koje broje od 20 do 100 učesnika. Naše procjene govore da bi u samom Maršu mira moglo biti 2.500 do 3.000 učesnika, ne računajući ultramaraton iz Vukovara, biciklistički i moto maraton, tako da vjerujemo da će biti između 3.500 i 4.000 učesnika marša i propratnih aktivnosti koje se odnose na Marš mira – kazao je za “Avaz”, Nermin Alivuković, sekretar Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Svi sadržaji u nedjelju, na sam Dan sjećanja i kolektivne dženaze, koji počinju u Fabrici akumulatora u 11 sati, bit će organizirani u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

– Trenutno su na snazi, kad je u pitanju okupljanje na javnim mjestima, mjere po kojima je u zatvorenim prostorima dozvoljeno prisustvo do 70 učesnika. S tim u vezi mi smo i planirali da se komemoracija održi kao i prošle godine, podijeljena u dva dijela, gdje će u dvije hale biti podijeljene domaće i delegacije međunarodnih zvaničnika. Kad su u pitanju Marš mira i sama dženaza, Pododbor za logističku podršku je akcenat stavio na mjere zdravstvene zaštite. Tako će se učesnicima Marša mira, prije polaska ujutro, mjeriti temperature. Bit će oformljene i privremene covid bolnice da svi oni koji budu sumnjivi odmah mogu biti evakuisani do najbližih zdravstvenih ustanova. Na sam dan dženaze planirano je postavljanje četiri trijažna punkta, kako u halama u kojima će se održavati komemoracija, tako i na ulazu u mezarje gdje će biti klanjana dženaza. Tu će se takođe mjeriti temperature, a imaćemo i jednu privremenu covid bolnicu – ističe Alivuković.

Očekuje se dolazak i brojnih delegacija

Očekuje se dolazak i brojnih međunarodnih delegacija. Svoj dolazak u Srebrenicu do ovog momenta su potvrdili potpredsjednik Vlade Crne Gore  Dritan Abazović i  ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Planirano je da se pojedini međunarodni zvaničnici obrate i putem video linka, ali u Organizacionom odboru još uvijek nemaju nijednu pristiglu video poruku.

Piše : Avaz.ba