1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Helez: Izetbegović najavljuje blokade svojim izjavama

Helez: Izetbegović najavljuje blokade svojim izjavama

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez ocijenio je da je izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića “da u ovim istorijskim okolnostima SDA grčevito brani zemlju”, te da bez njih nema nove Vlade Federacije BiH – najava blokade.

“Bakirova izjava jeste opasna i najava je blokade. Logičan scenario jeste, ukoliko Izetbegović ne podrži čovjeka iza kojeg stoji većina, da se to podvodi pod termin blokada”, rekao je Helez novinarima uoči današnje sjednice Savjeta za razvoj SDP-a.

On je izrazio zadovoljstvo sporazumom koji su na nivou BiH sklopili sa SNSD-om.

Na pitanje da li vjeruje “da se SNSD promijenio u tolikoj mjeri i da će poštovati zakone ove zemlje” s obzirom da ima četiri delegata u Domu naroda i samim tim “kontrolni paket”, Helez je rekao da vjeruje obećanju koje su dobili.

“Jedan od razloga zbog kojeg smo ušli u sporazum sa SNSD-om jeste upravo taj `kontrolni paket` i zato što imaju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovo što do sada vidimo jeste da su SDA i SNSD ranije odugovlačili u procesu formiranja vlasti. Sada smo svjedoci bržeg procesa, što nikada do sada nije bilo”, naveo je Helez, koji je budući ministar odbrane u Savjetu ministara.

On je rekao da bi volio da je vlast formirana prije Nove godine, ali da su pred formiranjem Savjeta ministara tri mjeseca nakon izbora.

“Mislim da je to dobar znak”, zaključio je potpredsjednik SDP-a.

Izvor: BHRT.ba