1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Iznenađenje iznenađenošću da je izjava ratnog zločinca Darija Kordića nekoga iznenadila

Iznenađenje iznenađenošću da je izjava ratnog zločinca Darija Kordića nekoga iznenadila

Podnesena krivična prijava protiv Daria Kordića zbog sramotnih izjava. “Opet ubijao: Rat i zatvor su vrijedili svake sekunde! Sve bih ponovio.”

Nakon što je procurio snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić ponosno poručuje da bi sve ponovio i da je svaka sekunda u zatvoru vrijedila, uslijedile su brojne poruke šokiranosti, nevjerice i iznenađenosti zbog takvog čina.

Iako je sadržaj same izjave ratnog zločinca gnusan, za one koji su upratili lik i (ne)djelo Darija Kordića, njegov put nakon izlaska iz zatvora, politiku koja ga njeguje, ne bi trebalo biti naročite iznenađenosti porukama koje šalje, nažalost.

U konkretnom slučaju može se govoriti o iznenađenosti činjenicom da postoji toliko iznenađenja da osuđeni ratni zločinac poruči da bi sve ponovio isto. A šta bi to ponovio Kordić? U zatvoru je bio nakon presude Haškog tribunala zbog direktne odgovornosti za monstruozna ubistva 116 civila u selu Ahmići u srednjoj Bosni, među kojima su bile 32 žene i 11 djece. Minirane i uništene su i dvije džamije.

Kordić je dobio 25 godina zatvora, ali je pušten na slobodu nakon odslužene 2/3 kazne 2014. godine. Po izlasku na slobodu kod mnogih, a naročito onih iz političkih struktura je dočekan kao heroj. Nije Kordić gubio vrijeme i svoj imidž ratnog zločinca je odmah krenuo sapirati, a gdje bi se bolje kamuflirao nego u kvirima vjere. Upisao je teologiju i diplomirao te magistrirao.

U proteklih nekoliko godina Kordić se u Zagrebu pojavljivao na javnim skupovima “Hod za život”, gdje je protestvovao protiv pobačaja, kazavši da brani život, život nerođenog djeteta kojeg trudnica želi pobaciti zbog brojnih komplikacija i bolesti bebe. Kakav paradoks, ratni zločinac u hodu i borbi za život i to nakon što je osuđen za ratni zločin koji je podrazumijevao oduzimanje života, odnosno monstruozno ubistvo, čak i djece.

Dakle, Dario Kordić se nikada nije pokajao, niti je ikakva rehabilitacija kod njega imala efekta. Međutim, politička klima u koju se vratio uzdigla ga je u čin heroja, pa tako i danas možemo slušati poruke, poput one aktuelne ministrice kulture u Vladi FBiH Sanje Vlaisavljević da je potrebno rehabilitovati one koji odsluže kaznu. Upravo je takva klima godinama unazad, poput trke čelnih ljudi HDZ-a da se fotografišu s njim moglo ohrabriti Kordića u uvjerenju da je on sve uradio ispravno.

A ako znamo kako se danas tretiraju osuđeni ratni zločinci, ako znamo da istinskog pokajanja gotovo i nema, onda izjava Darija Kordića da bi sve ponovio ne može biti iznenađujuća. Ona jeste šokantna sama po sebi zbog spoznaje šta to ponavljanje znači. Međutim, klima koju podgrijava prvenstveno politika je pogonsko gorivo da ratni zločinac danas ponosno kaže da je sve vrijedilo. Drugim riječima, problem je mnogo dublji od izjave ratnog zločinca da bi sve ponovio.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

“Ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimku objavljenom na društvenim mrežama, izjavio: „Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila“, dok su ostala lica saučestvovala u izvršenju krivičnog djela sramnim aplaudiranjem. Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje Tužilaštvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariu Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima”, navodi se u prijavi.

Redakcija portala Busovacki.ba / Klix.ba