1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Ko ruši državu i ko zastupa čije interese?

Ko ruši državu i ko zastupa čije interese?
Ko ruši državu i ko zastupa čije interese?

U vrijeme formiranja državne vlasti ne stišava se glasna polemika i međusobne optužbe političkih subjekata o pitanju ko ugrožava, a ko brani narodne interese.

Dok „Osmorka“ postaje „Šestorka“, Pokret za državu se suočava s optužbama da ruši državu, zajedno sa Dodikom koji tvrdi da samo brani Republiku Srpsku, funkcionalan Savjet ministara još je na čekanju.

“Ljudi koji čine „Pokret za državu“ rade ogromnu stvar za BiH. Niko nema pravo da, zaklanjajući se se iza ideja i principa, pusti valjak na vas ovdje u RS da vas pregazi. Vi odlučujete”. Ovako je lider DF-a govorio 25. novembra u Banjaluci. 

Nepuna dva mjeseca kasnije, Demokratska fronta saopštava javnosti da se odriče Mirsada Duratovića iz Prijedora. Kako je navedeno, zbog samoinicijativne podrške budućem Savjetu ministara, tačnije, Sevlidu Hurtiću kao novom ministru za ljudska prava i izbjeglice. No, Duratović ne odustaje, uz naglašenu ocjenu da, za sporni resor, ne postoji adekvatnije rješenje od, kako kaže, čovjeka koji se 20 godina bavi pitanjem povratka i nekadašnji je borac Armije BiH. 

“Ima reference bolje nego prethodni ministar iz DNS, kojeg je podržao DF. Ako sam ugrozio interese pojedinaca, ili odnos DF i SDA, ne zanima me. Zastupam interes povratnika”, ističe potpredsjednik NSRS Mirsad Duratović (Pokret za državu). 

Legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka, na izborima koji su pijedestal demokratije, samostalno treba da donose odluke u interesu građana, bez političkih uslovljavanja i patetike iz Sarajeva, poručuje Ćamil Duraković, koji je na poziciju potpredsjednika RS stigao kao samostalni kandidat.

“Nije to uredno. Nismo mi u jednom jednopartijskom, diktatorskom sistemu gdje sve funkcioniše naredbom iz vrha. Pustite ljude da misle i rade”, kaže Duraković.

Borba za prava povratnika jedan je od ciljeva „Pokret za državu“ koji čini 10 političkih subjekata, od čega je polovina dio tzv.„Osmorke“. Optužbe da su, zbog saradnje sa Dodikom, suštinski prijetnja državi, odlučno odbacuju. Tvrde suprotno. 

“Da se o budućnosti BiH ne govori samo na bazi konflikata i teške prošlosti, da pokušamo zaustaviti autobuse koji svakodnevno odlaze iz BiH, da ljudima ponudimo konkretne projekte i bolji život”, istakao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Ono što smo vidjeli na mom primjeru i na primjeru gospodina Hurtića, da se političko Sarajevo zalaže deklarativno za evropske vrijednosti i građansku državu, posebno SDA, a smeta im svako ko nije po mjeri njihovih interesa”, mišljenja je Denis Šulić, zastupnik u NSRS (SNSD). 

Predstavnici SDA i DF-a danas nisu bili dostupni javnosti. Nadigravanje političkih igrača u prethodnom periodu je pokazalo da za mjesto u Savjetu ministara BiH ipak nije dovoljno obrazovanje i nacionalni identitet, već i odgovarajuća politička orijentacija. Žestokoj borbi za pozicije odlučivanja, zbog narodnih interesa, po svemu sudeći, svjedočićemo i u narodnim danima.

Izvor: BHRT.ba