21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Lani Pudar zvanično uručen diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar danas je i zvanično dobila diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine.

Naša sjajna plivačica je na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila zlato na 200 i bronzu na 100 metara u disciplini delfin, a s tim u vezi i zbog generalno sjajnih rezultata posljednjih godina, 16-godišnjoj Mostarki je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković odlučila dodijeliti diplomatski pasoš kako bi joj bilo olakšano putovanje svijetom.

“Izuzetno mi je drago da ovu svečanost organizujemo u obnovljenom i prelijepom atriju Ministarstva vanjskih poslova BiH koji je od danas i svečano otvoren. Razmišljali smo na koji način ga trebamo otvoriti, a onda smo došli do ovog svečanog trenutka i izabrali smo najbolji povod. S nama je danas evropska prvakinja i jedna od najboljih svjetskih plivačica na koju smo vrlo ponosni. S nama je danas, naša Lana Pudar”, rekla je Bisera Turković na početku, nakon čega je dobila aplauz prisutnih. Dalje je nastavila:

“Želim istaći da su tvoje medalje donosile nam posebnu radost, cijela država je s nestrpljenem čekala tvoje nastupa i ti si nas zaista učinila ponosnom. Tvoj uspjeh je inspiracija svim mladim. Svi smo dirnuti tvojim odnosom prema državi BiH.

Njeno vrijeme u utrci na 200 metara delfin na nedavno održanom Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu je četvrto najbolje svih vremena među takmičarkama koje imaju 16 i manje godina.

Pudar je isplivala vrijeme 2:06.81 što je bilo dovoljno za nevjerovatno prvo mjesto i najveći uspjeh karijere. Lana je nastupila u stazi broj dva i čuvala je prvo mjesto od starta utrke pa sve do samog kraja.

Klub Vodenih Sportova Orka nedavno je objavio je da će stručni štab Lane Pudar biti jači za novo trenersko ime nakon što je Goran Grahovac zvanično priključen ostatku tima, iako je i ranije bez funkcije sarađivao s našom najboljom plivačicom.

Kao glavni cilj u novoj sezoni istakli su ispunjenje norme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a Grahovac je potpisom ugovora imenovan za nosioca projekta.

Izvor: Klix.ba