4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Mladi bh. robotičari lansirali satelit u atmosferu

Bosanskohercegovački tim koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, koja traje od 27. juna i odvija se na online platformi zbog pandemije koronavirusa, lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita mjerenja.

Nakon toga su rezultati proslijeđeni takmičarskoj komisiji.

  • Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti zraka i temperature. Ona će napraviti dvije vrste fotografija – UW zračenja i zagađenosti zraka – rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na posljednjoj prepreci suočili s malim problemima.

  • BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere na nekih 20, 30, 40 kilometara pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju – dodao je.

Tim liderica Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak brinuti o svim zadacima ostalih kolega i koordinirati. Robotiku je zavoljela odmah na prvom satu u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi.

  • Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je za nama. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo pustiti mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli – kazala je Sidran.

Osim Sidran, bh. tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.

Preuzeto: Faktor.ba