1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Novi rast sindikalne potrošačke korpe, u oktobru iznosila više od 2.900 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za oktobar 2022. godine iznosi 2.905,46 KM. Time je došlo do novog povećanja potrošačke korpe i to za 53 KM u odnosu na septembar.

Istovremeno, prema posljednjem podatku kojeg je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH iznosila je 1.138,00 KM. Minimalna plaća iznosi 543 KM.

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH navode da to znači da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom 39,17 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 18,69 posto.

– Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca – napomenuli su iz SSSBiH.

Samu potrošačku korpu čini prehrana, na koju odlazi 43,85 posto ukupne sindikalne potrošačke korpe, zatim stanovanje i komunalne usluge na šta ide 12,53 posto, na higijenu i održavanje zdravlja ide 7,89 posto troškova, obrazovanje i kulturu 9,64 posto, odjeću i obuću 14,45 posto, prijevoz 4,75 posto, dok na održavanje domaćinstva odlazi 6,89 posto ukupne potrošačke korpe koju izračunava SSSBiH.

– U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki – pojasnili su iz Sindikata BiH.

Izvor: Faktor.ba