24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Penzioner Emin za “kućne ljubimce” ima dva medvjeda

Emin Ljutić, umirovljenik iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja kao “kućne ljubimce” ima divlje medvjede – Laku i Gvidu, a koji zajedno s drugim životinjama žive uz obalu rijeke Bistrice.

Ovaj umirovljenik se već 15 godina brine o dva medvjeda na koje je, kako kaže, potrošio 150.000 KM. Pored medvjeda, Emin ima i vučicu i vuka, nekoliko pasa, a vlasnik je i riba.

Kako u videosnimku objavljenom na YouTubeu otkriva, samo za jednog medvjeda je potrebno 20 kilograma hrane dnevno. Emin svoje medvjede hrani raznovrsnim namirnicama, od kukuruza, preko banana, raznog bilja, kiselih paprika do jogurta, koji samostalno piju iz flaše.

Također, na YouTubeu se može pronaći nekoliko videa koji govore o ovom neobičnom umirovljeniku i njegovom malom zološkom vrtu, a u jednom od njih otkriva kako je Laku i Gvidu otkupio od lovaca koji su im ubili majku.

Ljutić nerijetko govori koliko voli svoje medvjede te kako ih ne bi prodao “ni za koju cijenu”. Iako ponekad briga o životinjama zna biti veoma zahtjevna, naglašava da mu olakšava pomoć mesara koji mu dostavljaju meso koje ne uspiju prodati te susjedi koji mu donose kruške i med.

Emin je otkrio kako su ga posjećivali pripadnici različitih udruženja i organizacija iz inozemstva sa željom da naprave azil za životinje, s obzirom na činjenicu da je u jednom trenutku kod njega boravilo čak 58 pasa lutalica. Međutim, zbog nepostojanja adekvatnih zakonskih rješenja, to se na kraju nije ostvarilo piše portal klix.ba