1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

“Prvaci” bosanskog naroda gledaju utakmicu u Zenici dok su u Bosanskoj krajini nezapamćene poplave

"Prvaci" bosanskog naroda gledaju utakmicu u Zenici dok su u Bosanskoj krajini nezapamćene poplave

Nezapamćene poplave pogodile su Krajinu ovih dana. Veliki broj kuća je pod vodom, gradovi su potopljeni, a večeras je jedna osoba izgubila život. Za to vrijeme premijer Federacije Nermin Nikšić nalazi se na utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine sa stranačkim kolegama i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Zakazali su vanrednu sjednicu Vlade FBiH, ne radi poplava u Bosanskoj krajini i katastrofe nezapamćenih razmjera, nego radi imenovanja Denisa Lasića, kadra HDZ-a, za direktora Autocesta FBiH – na štetu Bošnjaka, a od raniie je i ministrica saobraćaja u nametnutoj Vladi iz HDZ-a. Poplave su bile samo usputna tema, na kojoj su donijeli odluku o dodjeli sramotnih 500.000 KM, a što je manje od 0,08 budžeta FBiHizjavio je Haris Zahiragić na svom Facebook profilu.

Veliko finale organizira Fudbalski savez BiH, a domaćin je stadion Bilino polje, mjesto na kojem je upravo Velež prošle sezone nakon boljeg izvođenja penala srušio Sarajevo i došao do prvog trofeja od nezavisnosti naše države. Rođeni su na taj način izašli i na euroscenu.

U svečanoj loži Bilinog stadiona nalaze se Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, Aljoša Čampara, bivši minisatar Mupa, Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, potpredsjednici Saveza Irfan Durić i Ivan Beus, treneri Sarajeva i Posušja – Mirza Varešanović, Branko Karačić…

Čast da sudi finalni meč pripala je Luki Bilbiji, Prijedorčaninu sa FIFA značkom.

Gradonačelnik Bihaća: Krajina je uvijek bila za BiH, ali kada nama treba pomoć sve je sporo

Područje Krajine pogođeno je velikim poplavama, više od 200 objekata je pod vodom kao i poljoprivredna dobra, a brojne ekipe su na terenu i pružaju pomoć stanovništvu. Ohrabruje ipak informacija da je vodostaj u blagom opadanju.

Načelnik Bihaća i komandir Civilne zaštite Elvedin Sedić u izjavi za Klix.ba je kazao da su od jutros su informacije ohrabrujuće jer je vodostaj u blagom padu od Martin Broda do Kostela te da situacija najvjerovatnije, sudeći po trendu vodostaja, neće biti gora. Istakao je da je uprkos svim naporima i formiranju nasipa, poplavljeno više od 200 objekata.

“Činjenica je da je jučer poplavljen veliki broj objekata jer je naišao veliki val i tu je rekordno izmjereno 655 cm što je najveći vodostaj ikada izmjeren na toj lokaciji. Imamo nasipe koje su sačuvale kuće od plavljenja, ali u mnogim mjesnim zajednicama je došlo do plavljenja i imamo više od 200 poplavljenih objekata i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Sva poticajna sredstva koja smo dali i koje su privrednici uložili otišlo je s ovim vodenim valom”, kazao je Sedić.

Foto: Klix.ba

Dodao je da se mještani Bihaća još nisu oporavili od poplava koje su ih pogodile prije pet-šest mjeseci te da im je teško gledati sve ovo ponovo.

Na području Bihaća, ali i cijele Krajine, angažovano je više organizacija, nevladinih i vladinih, koje rade na sanaciji šteta, gradnje brana, pomoći stanovništvu i drugim aktivnostima na terenu. Broj vreća koje su napunili i distribuirali za potrebe pravljenja brana više niko i ne broji.

“Od početka smo bili ekspeditivni. Radnici komrada i privredni subjekti su se angažovali, punili smo vreće i dostavljali na lokacije. Brojne organizacije, volonteri i udruženja su angažovani od početka od Crvenog križa Bihaća, SOS Bihać, Pomozi.ba, rafting klubovi, volonteri i sugrađana koji su se stavili na raspolaganje. Jako je veliki broj ljudi koji su angažovani pored redovnih struktura civilne zaštite”, dodaje naš sagovornik.

Ističe da im je trenutno najpotrebnija hrana i medicinska pomoć stanovništvu koje je evakuirano ili koje se nalazi na spratovima kuća u poplavljenim područjima. Na svu sreću, žrtava nema, ali ni osoba koje su životno ugrožene. Oni koji su trebali biti evakuisani, na vrijeme su prebačeni iz poplavljenih područja na sigurno.

Foto: Klix.ba

Ipak, s nivoa Federacije Bosne i Hercegovine ni glasa. Nekoliko dana poslije tek će se održati hitna sjednica Vlade FBiH što je pokazatelj šta je Krajina ostatku države. To je potvrdio i načelnik Sedić.

“Nažalost, čini mi se da se potvrđuje da je Krajina spremna stati uz ostatak BiH, ali kada je u pitanju pomoć Krajini, ta pomoć sporadično stiže. Danas je najavljena ta sjednica Vlade FBiH i želim vjerovati da će ovaj put pomoći Krajini kako treba, od angažovanja materijalno-tehničkih sredstava, pa do finansijskih sredstava kako bi se cijeloj Krajini i mjestima uz tok Une, Sane i drugih pritoka pomoglo. Želim vjerovati da će prepoznati problematiku poplava i da ćemo krenuti u realizaciju projekata koji će nam omogućiti da spremniji budemo u narednim poplavama kako bismo zaštitili naše sugrađane”, istakao je u razgovoru za Klix.ba.

Foto: Klix.ba

Na kraju je kazao da građani preko institucija i organizacija za stanovnike Bihaća za sada mogu donirati samo hranu i vodu te druge potrepštine u vidu lične higijene. Voda se još uvijek nalazi u kućama, ali će nakon povlačenja vode biti potrebne vodene pumpe i ljudstvo kako bi se očistilo sve i vratilo u prvobitno stanje.

Na kraju je naglasio da od Federalne vlade i kantona očekuju ozbiljniji pristup pomoći i sanaciji nastale štete koja će sigurno biti u velikim iznosima.

Preuzeto: Faktor.ba/Klix.ba