20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Radnici na benzinskim pumpama se uskoro mijenjaju za robote koji će sipat gorivo

Radnici na benzinskim pumpama se uskoro mijenjaju za robote koji će sipat gorivo

Ovo više nećemo raditi sami, roboti će nam sipati gorivo u automobile

U vrijeme kada tehnologija preuzima sve sfere života, način sipanja goriva u rezervoare automobila i dalje je mehanički proces koji zahtijeva ljudsku aktivnost. Međutim, danska kompanija Autofuel želi to promijeniti.

Autofuel je razvio robotski sistem sipanja goriva koji eliminiše potrebu prisustva vozača ili uposlenika benzinske pumpe. Sistem se sastoji od robotske ruke koja sipa gorivo, kao i aplikacije putem koje se vrši identifikacija kupca i plaćanje, tako da je cijeli proces hends-fri. Ovaj sistem predstavlja olakšicu za korisnike, ali i značajnu pomoć invalidima.

Kompanija Autofuel navodi da je proces sipanja goriva nepromijenjen u posljednjih 70 godina, dok se tehnologija razvijala veoma brzo tako da danas imamo brzi internet, mobilne telefone, AI asistente i samovozeće automobile.

Robotsko punjenje goriva je biznis u razvoju, a samo na evropskom tržištu se očekuje rast do 50 milijardi dolara do 2028. godine.

Korisnik treba kreirati profil kako bi registrovao detalje automobila kao što su model, tip goriva, detalje plaćanja i registarske oznake. Međutim, automobili za korištenje sistema moraju imati specijalni poklopac rezervoara kako bi proces funkcionisao. Displej će pokazivati instrukcije za parkiranje automobila na adekvatno mjesto kako bi se obavio proces sipanja goriva, prenosi Klix.

Robotska ruka će potom otvoriti poklopac rezervoara i postaviti cijev u rezervoar. Kupcu će biti prikazane informacije o procesu sipanja goriva te će vidjeti poruku na ekranu kada robot završi proces. Vozač će moći nastaviti put nakon što se upali zeleno svjetlo kada robot zatvori poklopac rezervoara. U međuvremenu se obavlja i proces plaćanja goriva.

Robotski sistem će se moći koristiti i za alternative poput električne energije, vodonika, CNG i LNG. Ipak, kupac će moći uvijek birati između ručne i automatske usluge.

Redakcija portala Busovacki.ba