21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Spremite se za snijeg: Sutra nas očekuje velika promjena vremena

Spremite se za snijeg: Sutra nas očekuje velika promjena vremena

Prema prognozi vremena, stanovnike Bosne i Hercegovine u petak očekuje promjena vremena sa snježnim padavinama, a u pojedinim dijelovima i najobilnije padavine do sada ove zime.

“U petak, 19.01.2024., tokom dana se očekuje postepeno zahlađenje sa sjevera koje će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Prije podne zahlađenje bi zahvatilo sjeverna područja, a u drugom dijelu dana bi se proširilo na veći dio zemlje. Na krajnjem jugu bi se zadržala kiša”, navodi se u prognozi FHMZ.

U Bosni temperatura zraka prije podne većinom između 6 i 12°C, s tim što će u sjevernim područjima temperatura zraka početi da opada već prije podne, a u drugom dijelu dana i u ostalim područjima. U Hercegovini bi se zadržalo toplo veći dio dana sa temperaturama od 8 do 16°C.

Na stranici BhMeteo su naveli da su današnje proljetne temperature i izražena južina uvertira u naglu promjenu vremena koja nas očekuje u narednih 24 sata. Iz “proljeća” naglo ćemo uskočiti u zimu, a pojedini će dobiti i najveći snijeg u dosadašnjem dijelu zime.

Osjetno hladniji vazduh uz padavine koji će sutra tokom dana zahvatati naše krajeve. Zahlađenje uz snijeg najprije u Krajini, već u jutarnjim satima”, navodi se u prognozi,

Kasnije u toku dana kiša će da pređe u snijeg širom Bosne, a u noći na subotu i na sjeveru Hercegovine uz lokalno spuštanje snježne granice i do pojedinih nizina Hercegovine. U noći na subotu u Krajini, a tokom subote i u ostatku zemlje postepen prestanak padavina uz djelimično razvedravanje.

“U subotu, 20.01.2024., prije podne snijega bi bilo u centralnim i istočnim područjima Bosne i većem dijelu Hercegovine. Na krajnjem jugu se očekuje susnježica ili kiša. U drugom dijelu dana širom zemlje smanjenje oblačnosti. Vjetar u većem dijelu Bosne slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu do 8°C”, prognoza je FHMZ za subotu.

Redakcija portala Busovcaki.ba