4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Novotravničanka, Minela Đulić, počasna studentica Hacettepe Univerziteta u Ankari

Koliko više budem mogla naučiti, toliko više mogu doprinijeti i porodicama i djeci, a i našoj državi.

Rođena Travničanka, Minela Đulić, trenutno se nalazi na master studijama na Univerzitetu u Istanbulu na smjeru razvojne neurologije. Zvanje specijalistkinje dječjeg razvoja stekla je na prestižnom Hacettepe Univerzitetu u Ankari, kao počasna studentkinja. Ona je svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Novom Travniku gdje je i odrasla. Kako ističe, oduvijek je željela studirati u inostranstvu pa je po završetku srednje škole konkurisala za stipendije koje dodeljuje Vlada Republike Turske.

Put odlaska u Tursku

“Pred kraj srednje škole čula sam da postoji stranica preko koje se možemo prijaviti za stipendiju Vlade Republike Turske. Čisto ona “hajde da pokušamo” bez velikih očekivanja sam se prijavila, da bi nakon određenog vremena došao mail kako sam prošla prvi korak i da trebam ići na određene razgovore i intervju kako bi se vršila dalja evaluacija”, prisjeća se Minela.

Nakon nekoliko mjeseci dobila je potvrdan odgovor. Međutim, nakon toga slijedila je neizvjesnost da li će je kao stipendistkinju prihvatiti Hacettepe Univerzitet, jedan od najprestižnijih univerziteta u Turskoj za mlade koji žele stjecati znanje iz medicinskih i zdravstvenih studija. Ubrzo je dobila potvrdu da je primljena na željeni univerzitet.

Po samom dolasku bila je obavezna prvo učiti turski jezik, kako bi mogla steći pravo na nastavak studija. Bilo je izazovno otići u drugu državu, daleko od svoje porodice, učiti novi jezik i pripremiti se za zahtjevne studije, ali je bila odlučna da uspije u svojoj namjeri.

“Bilo je tu i suza i plača, ispiti koji se moraju položiti, pa čak i po 14 predmeta u samo jednom semestru. Međutim ukoliko zaista volimo ono sto studiramo i želimo da uspijemo, onda moramo sami sebe motivisati,” ističe Minela.

Nastavak školovanja u Turskoj
Iako s mnogo izazova Minela je više nego uspješno završila osnovne studije te je zadovoljna stečenim znanjem odlučila nastaviti svoje školovanje u Turskoj.

“Nakon završenih osnovnih studija završila se i stipendija, naravno, jer je takvo pravilo. Iz Ankare sam došla u Istanbul i onda je počela još jedna nova borba, novi početak i nastavak naših želja i ciljeva samo na drugom mjestu i uz diplomu u džepu. Put ka novim znanjima i istraživanjima,” s ponosom govori Minela.

U toku osnovnih studija iskoristila je priliku da ode i na razmjenu u Prag preko Erasmus programa, te da radi praksu u nekoliko bolnica.

Da bi nastavila studije morala je pronaći posao kako bi mogla financirati troškove svoga života u Istanbulu. Iako je jedno vrijeme bila zaposlena u privatnoj klinici, trenutno radi part-time posao, jer naglašava da mora posvetiti dovoljno pažnje master studijama.
“Jedno vrijeme sam radila kao koordinator za strane pacijente u jednoj privatnoj bolnici, međutim, jako je teško uskladiti tempo posla i magistarskog studija na koje idem, jer nastava, seminarski radovi, praksa u bolnici za specijalizaciju te pisanje naučnih radova iziskujeje dosta vremena truda i rada,” ističe ona.
Ponosna je što je isključivo svoji radom i trudom danas u poziciji da piše naučne istraživačke radova na temu razvoja djece te da učestvuje u brojnim obrazovnim TV programima u Turskoj koji se bave ovom tematikom.
“Trenutno finansiram samu sebe, ali sam uvijek zahvalna svojim roditeljima koji su uvijek bili podrška i vjerovali u mene. Naravno oni su uvijek tu ako mi bilo šta zatreba, ali se trudim da sama zaradim za svoj hljeb, što bismo rekli mi Bosanci,” govori Minela.

Volonterski angažman
Pored studijskih obaveza Minela je u velikoj mjeri od samog dolaska u Tursku posvećena volonterskim radu.

“Trenutno volontiram za par organizacija poput Organizacija u borbi protiv nasilja nad djecom i tu sam u odboru nekih projekata kao specijalista za razvoja djeteta. Također, sam ambasadorica za Tursku u organizaciji Bosnia and Herzegovina Futures Foundation,” govori ona.
Pored toga vodi Instagram stranicu koji koristi kao platformu preko koje daje preporuke i savjete roditeljima na temu razvoja i rasta djeteta, te zdravom odnosu i postupcima roditelja prema djeci.
Zadovoljna stečenim znanjem i iskustvima želi se vratiti u Bosni i Hercegovinu
Njen smjer obuhvata razvoj djeteta od 0-18 godina. Dakle, od samog začeća pa sve do kraja adolescencije. Ističe kako je vrlo bitno što pravilnije postupati s djetetom u toku njegovog rasta i razvoja, jer kod djece gradimo odlike koje će poslije sačiniti odraslu jedinku koja će biti tu za porodicu i cijelu zajednicu.
Ona svoja stečena znanja i vještine želi na najbolji mogući način iskoristiti u Bosni i Hercegovini, u koju se namjerava vratiti po završetku studija.

“Ja sam došla u Tursku sa ciljem da steknem što kvalitetnije znanje, da bih danas sutra mogla pomoći najprije svom narodu pa onda i svoj djeci svijeta,” govori ona.
Također, ističe da je izuzetno zadovoljna stečenim znanjem i odnosom profesora prema studentima.
“Malo je reći da sam zadovoljna profesorima i edukacijom koju mi je pružio moj Univerzitet, tada i znanjem, te iskustvima profesora na master studijima, sada. Mentori koji daju toliko puno pažnje i veliku motivaciju. Naravno, bude tu ljudi i koji su nam primjer kakvi možda ne bismo željeli da budemo u budućnosti, ali i to je velika stvar, pronaći sebe i znati šta želimo, a šta ne,” ističe Minela.
Dodaje kako bi voljela da su zdravstveni i obrazovni sistem sličniji onim u Turskoj, jer su nemjerljivo bolje uređeni i sam nivo znanja i usluge su na daleko većem nivou nego u Bosni i Hercegovini.
“Uvijek sam se ponosila mjestom iz kojeg dolazim, i onim što jesam. Moj cilj je steći što više znanja i prakse ovdje u Turskoj, jer je njihov zdravstveni sistem nevjerovatno napredan u odnosu na našu Bosnu. Koliko više mognem da naučim toliko više mogu doprinijeti i porodicama i djeci, a i našoj državi. Moto mi je uvijek bio zdravo dijete – zdrava budućnost. Djeca su blago svijeta i zaslužuju svu ljubav i pažnju,” zaključuje ona.
Podaci kojima trenutno Western Balkans Alumni Association (WBAA) raspolaže ukazuju na to da najmanje 6.400 državljana BiH studiraju u više od 30 zemalja svijeta. Ako ovom broju dodamo studente s državljanstvom BiH sa završenom njemačkom ili švicarskom srednjom školom, kojih ima oko 2.300, kao i one koji studiraju u drugim zemljama za koje WBAA još čeka podatke, onda bi broj bh. državljana koji studiraju u inozemstvu mogao biti veći od 9.000, ističu iz WBAA.

(Ova priča je dio serijala #PonosBiH, o uspješnim mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine. Serijal predstavlja politicki.ba uz podršku kompanije BH Telecom.)

Preuzeto: hayat.ba (04/09/2021)