21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Tri osobe kažnjene zbog isticanja zastave s ljiljanima

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka uručili su danas prekršajne naloge licima A.S. i A.A. iz Kalesije, te E.M. iz Ključa zbog počinjenog prekršaja svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru, saopćeno je iz PU Banja Luka.

Kako su rekli iz PU Banja Luka, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka policijski službenici u Banjaluci u ulici Manjačkih ustanika izvršili su zaustavljanje i kontrolu sedam putničkih vozila.

Tom prilikom su uočili da su na vozilu marke Renault kojim je upravljao A.S., BMW-u kojim je upravljao A.A. i Škodi kojom je upravljao E.M. istaknute, kako navode, ratne zastave Armije Republike BiH.

“Nepristojnim ponašanjem i isticanjem simbola navedeni su počinili prekršaj”, navodi se u saopćenju.

Dodali su da je o događaju obaviješten dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje.

Kako saznajemo, radi se o učesnicima svadbene kolone i na kojoj nisu bile istaknute ratne zastave Armije RBiH, nego zastave Republike BiH sa ljiljanima, koje se od zastava Armije RBiH razlikuju u nekoliko jasno uočljivih detalja.

Važno je priznati da je ta zastava bila službeni državni simbol međunarodno priznate Republike BiH i, između ostalog, u upotrebi je bila do 1998. godine. Također, pred zgradom UN-a u SAD-u vijorila se sve do njenog povlačenja iz upotrebe.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da seu bh. entitetu RS, slučajno ili namjerno, izjednačava bivša zastava države sa ratnom zastavom Armije RBiH iako je na prvi pogled vidljivo da se radi o dvije različite zastave.

Izvor: Klix.ba