21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U busovačkom amfiteatru otvoren 2. međunarodni festival kulture

Predpremijerom filma „Amanet“ u Busovači je otvoreno drugo izdanje međunarodnog festivala kulture, koji u ovom gradu organizuju s ciljem afirmacije mladih domaćih umjetnika te približavanja umjetnosti svakom pojedincu. Pokazuju tako da velike stvari i ideje, najčešće kreću iz malih sredina.

Igrani film “Amanet” je predpremijerno prikazan 16. augusta u Busovači na otvorenom u sklopu Festivala
kulture Busovača, 2022. Filmskim profesionalnim prvijencem autora Mirze Begovića, ujedno je i otvoren
Festival kulture u Busovači, a isti je počeo na Dan općine Busovača, 16. augusta. Samoj predpremijernoj
izvedbi je prisustvovalo preko 600 ljudi, ali i glumački i produkciji dio filma koji su se uz glasne ovacije
predstavili publici. Film „Amanet“ je komedija čija se radnja dešava 1989. godine u jednom busovačkom
selu, preispitujući naš odnos prema ljudima do kojih nam je stalo, ali i prema nama samima, poštujući i
njegujući istinske životne vrijednosti.

Film je rađen u produkciji AmfiTeatra, Hudhud produkcije i Preporoda Busovača, a glavne uloge ostavruju: Zlatan Školjić, Iva Filipović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Irfan Kasumović, Emina Muftić, Adem Smailhodžić, Mugdim Avdagić, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Sabina Kulenović i mnogi drugi. Film je rađen po scenariju Nijaza i Mrze Begovića, u režiji Mirze Mirze Begovića, a direktor fotografije na filmu je Nevres Softić. Izvršni producenti na filmu su Ajdin Hasanić i Amra Begović.
Nakon ove predpremijerne izvedbe film će od mjeseca novembra publika širom Bosne i Hercegovine
moći gledati u kinima. Festival kulture u Busovači, publici će još ponuditi četiri pozorišne predstave, a 21. augusta isti zatvara hit komedija Dragana Marinkovića Mace „Kakva ti je žena, takav ti je život“.

U jedinstvenom ambijentu busovačkog teatra na otvorenom, publici je predstavljen rediteljski film njihovih sugrađana Mirze i Nijaza Begovića, sniman u mjestu Jelinak kod Busovače, u koprodukciji Amfiteatra, busovačkog Preporoda i sarajevske produkcijske kuće Hudhudpro. Komediju o ljubavi i bogatstvu različitosti donosi spoj  glumačkog tima zeničkog Narodnog pozorišta i mladih lokalnih umjetnika, kojima je ovo bila jedinstvena prilika da pokažu svoje talente.

Uz vlastiti igrani film i predstave, festival u Busovači u narednim danima mnogobrojnoj publici za jedan mali grad, ponudit će i muzičke događaje te sadržaje za djecu. U vremenu kada ulaganje u kulturu  nije među prioritetima, velike priče ljudi iz malih sredina poput ove, bude nadu u nove generacije i neka bolja vremena.