14 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U Sarajevu se pravi spomenik Mirzi Delibašiću

Raspisan međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika Mirzi Delibašiću na lokaciji platoa KSC Skenderija. Radi se o projektu koji zajednički finansiraju Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Poziv je upućen svim bosanskohercegovčkim i međunarodnim umjetnicima, arhitektama i dizajnerima da prijave idejno rješenje za trajnu skulpturu na otvorenom, spomenik, slaveći život i karijeru Mirze Delibašića.

Ukupan budžet za troškove autorskog djela (bilo novo ili postojeće djelo), uključujući naknadu za umjetnike, dizajn, materijale, izvedbu, isporuku, dozvole, poreze na autorsko djelo i instalaciju iznosi 44.000 KM.

Ministar Avdić je istakao da je Mirza Delibašić neko koga trebamo pamtiti kao izuzetno dobrog i humanog čovjeka koji je imao i srce i dušu za svakoga.

“Bio sam neko ko je vrlo blisko sarađivao sa rahmetli Mirzom Delibašićem. On je prije svega bio moj prijatelj, direktor, trener, pa dobrim dijelom i mentor koji me savjetovao o vrlo važnim životnim pitanjima. Ovo je minimum jednog duga prema velikanu sporta, prije svega jednoj ljudskoj veličini i uzoru mnogim generacijama. Smatram da će spomenik biti dio kulture sjećanja i da svi koji budu dolazili na plato Skenderije sa ponosom mogu da vide lik našeg Mirze Delibašića, nekoga ko je ostavio dubok trag, ne samo na sportskoj sceni u Bosni i Hercegovini i na prostoru bivše Jugoslavije, nego i mnogo šire u svijetu”, rekao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Rok za prijavu na javni poziv je 8. august 2021. godine. Spomenik će biti otkriven 8. decembra.

Izvor: radiosarajevo