4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI: Deset mladih učenika iz Busovače učestvovalo u realizaciji ovog projekta

Centar za edukaciju mladih Travnik započeo je 2019-te godine realizaciju projekta „United in diversity“ (Ujedinjeni u različitosti) posjetivši škole na 11 općina Srednjobosanskog kantona na temu edukacije mladih o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu Srednje Bosne motivisajući ih da iskoriste svoje znanje i struku za izgradnju bolje budućnosti i očuvanju naslijeđa.

Obuhvaćene općine su: Bugojno, Busovača, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik i Vitez.

Učenici koji su predstavljali našu Općinu su: Nedžma Imamović, Ema Alić, Elma Čičak, Džeraldina Buljina, Ajla Vrbić, Haris Šabanović, Emrah Imamović, Harun Šabanović, Ajna Husanović i Segmedina Srebrenica. To su učenici MSŠ Busovača.

Za naš portal, o ovome događaju, nešto više nam je rekla Ajna Husanović, učenica završnog razreda Mašinske tehničke škole u MSŠ Busovača.

“Na Sajmu smo učestvovali mi, mladi, iz 11 općina SBK. Trudili smo se da što bolje predstavimo naše bogato, kulturno – historijsko naslijeđe svojih gradova. Stekli smo mnoga prijateljstva i još mnogo toga međusobno naučili. Jako mi je drago što sam bila dio ovog divnog projekta, sa svojim kolegama iz škole, uz pratnju profesorica Emine Musić i Selvedine Šabanović. Danas je jako važno da znamo kako pristupiti mladima, kako ih pridobiti, zainteresovati… CEM Travnik je najbolja opcija za to! Ekipa koja je puna potencijala,ambicije i odgovornosti za bolje sutra. Rado to dijele sa nama i daju nam podršku i edukacije, podižu nam svijest kako da aktivno doprinosimo izgradnji boljeg i pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini!”

Svoje iskustvo podijelio nam je i Haris Šabanović, učenik drugog razreda Ekonomske tehničke škole u MSŠ Busovača.

Kada je Profesica Emina došla i rekla nam da idemo u Travnik na sajam gradova za 4 dana, svi smo bili iznenađeni. Bilo nam je drago jer idemo u Travnik, a između ostalog izostati ćemo iz škole. Pošto smo imali samo 4 dana da sve pripremimo, svi smo vrijedno radili i uspjeli. Odlazak u Travnik mi je donio još jedno iskustvo. Imali smo priliku da upoznamo razne učenike iz 11 škola iz SBK. Također, mnogo smo naučili o drugim gradovima, o njihovoj historiji, najposjećenijim mjestima, te raznim znamenitostima. Mnogi učenici iz drugih škola, kao i posjetitelji su se zainteresovali za naš grad, što mi je bilo jako dragi. Imali smo i predstavu “Nobelovac i Travnik” o Ivi Andriću, koja je bila odlična.
Ovaj odlazak u Travnik donio mi je nova poznanstva, te sam steko mnogo novog znanja. Drago mi je što sam imao priliku učestvovati na ovakvom događaju i nadam se da će se nekada opet ponoviti.

Projekat „United in diversity“ finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Sajam gradova SBK održan je na travničkoj tvrđavi Stari grad, 28. maja 2021 godine.

Vodilja u ovom projektu je bila promocija suživota, zajedništva, ljepote i življenja, običaja, kulture, te aktivizma i građanske odgovornosti kroz kulturno-historijsko naslijeđe Srednje Bosne.

Programskom mapom sajma učenici i profesorice su imali priliku za međusobno druženje, predstavljanje gradova i razmjenu iskustva. Veliko oduševljenje izazvalo je i kod posjetilaca koji su imali prliku vidjeti i informisati se o znamenitostima 11 gradova.

Za učenike je upriličena predstava „Nobelovac i Travnik“ koja se igrala na nekoliko mikrolokacija u Srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad. Nakon predstave bile su upriličene radionice tkanja i lončarstva. Samim krajem sajma učesnici su uživali u obilasku grada Travnika uz posjete Zavičajnom Muzeju Travnik, Kući Ive Andrića, Plava voda, itd…

Za učešće u projektu Škola je dobila zahvalnicu i sve čestitke za izvanredan doprinos edukaciji.

Izvor: smsfojnica.com