20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Uskoro podjela EU pomoći bh. domaćinstvima

Poskupljenja energenata osjetimo svi, a najteže je onima s ispodprosječnim primanjima. Mnogi će uskoro moći aplicirati za jednokratnu novčanu pomoć.

U ponedjeljak, 23. oktobra, trebao bi biti objavljen javni poziv za selekciju domaćinstava koja imaju pravo na EU pomoć, saopćio je ministar rada i socijalne politike FBiH, Adnan Delić.

Četiri su kategorije prepoznate u Programu utroška sredstava, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i EK, pravo na pomoć imaju domaćinstva u kojima žive:

1. Penzioneri sa minimalnom ili zagarantovanom penzijom
2. Primatelji stalne novčane pomoći
3. Korisnici federalnog dječijeg doplatka i
4. Jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

“Javnim pozivom dobit ćemo informacije koliko domaćinstava imamo i kolika su njihova ukupna primanja, a po završetku javnog poziva, općine i gradovi novac će uplatiti na račune onih koji budu na konačnom spisku”, naveo je Delić.

Ukoliko u vašem domaćinstvu žive za rad nesposobne osobe, te primate stalnu novčanu pomoć iz oblasti socijalne zaštite možete aplicirati za novčana sredstva, ukoliko primate dječiji dodatak također, kao i u slučaju da u jednom domaćinstvu dva člana primaju iznos do zagarantovane penzije. Ova sredstva do kraja godine dobit će i samohrani roditelji. Tačnije, do 600 KM. Mnoga domaćinstva gdje žive osobe sa invaliditetom ispunjavaju kriterije.

“Znate kako… neki nisu mogli da povjeruju, bilo je nevjerice jer se ne događa često. Nije nam to uobičajeno kao u stranim državama Evrope gdje država donosi promjene kako bi osobe s invaliditetom uspješnije živjeli”, kazala je Adna Memić, Udruženje ”RE-SET” Tuzla.

Otprilike 109 hiljada domaćinstava, prema procjenama, aplicirat će za novac koji je obezbijedila EU ugroženim građanima u BiH. No, bitno je istaći da se sredstva odnose na cijelo domaćinstvo. Tako na primjer penzioner koji živi sa sinom koji ima značajnu platu neće dobiti ovu pomoć. Javni poziv biće objavljen za deset dana.

“Kategorija penzionera bi trebala da dobije jednokratno do 300 KM, ostale tri kategorije do 600 KM u zavisnosti od broja domaćinstava taj iznos će biti ili manji ili veći”, kazao je Adnan Delić, ministar za rad i socijalna pitanja FBiH.

“Bez obzira koliko ova pomoć nije značajna, čuli smo od 300 do 600 KM, međutim poznavajući našu socijalnu sliku i kartu domaćinstava ona će biti izuzetna za pojedina domaćinstva”, kazao je Gojko Šebez, načelnik Kupresa.

Sva ta domaćinstva imaju često problema sa finansijama. Bliži se zima, cijene su na rekordnom nivou, a građani se nadaju da će sve procedure proći brzo kako bi čim prije sredstva od EU olakšala njihov život.

Redakcija portala Busovacki.ba