1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Vraćaju nam se ljetni dani, temperature će rasti do 29 stepeni

Vraćaju nam se ljetni dani, temperature će rasti do 29 stepeni

Jutros je u Bosni oblačno, a u Hercegovini djelomično vedro. Kiša pada na istoku i sjeveroistoku Bosne i lokalno u centralnim i sjevernim područjima.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati: Bjelašnica 5; Ivan Sedlo 9; Sarajevo 11; Bihać, Bugojno i Drvar 12; Široki Brijeg i Tuzla 13; Banja Luka, Doboj, Livno, Prijedor, Sanski Most, Zenica i Zvornik 14; Bijeljina 15; Trebinje 16; Neum 18 i Mostar 20 stepeni.

Danas u Bosni oblačno vrijeme. Većina padavina je prije podne. U drugom dijelu dana lokalno može pasti malo kiše. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na sjeveru i istoku rijetko može pasti malo kiše. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18, na jugu zemlje od 23 do 27 stepeni.

U Sarajevu oblačno. Prije podne povremeno može padati kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 stepeni, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Stabilizacija vremena

Kako javlja BHmeteo, od danas postepena stabilizacija vremena i porast temperature, a od utorka sunčanije i iznadprosječno toplo.

Danas poslijepodne će padavine prestajati posvuda ali bi se zadržalo pretežno oblačno vrijeme, a navečer i u noći na utorak bi dolazilo do djelimičnog razvedravanja.

Od utorka sunčanije i stabilno vrijeme posvuda uz porast temperature. Toplo uz dnevne maksimume većinom 24 do 29 stepeni, a jutra svježa. Takvo vrijeme bi se zadržalo do kraja septembra.

Od ponedjeljka do četvrtka na zapadu, jugozapadu Bosne te u Hercegovini pojačana bura uz lokalno jake udare. U ostatku zemlje će se samo tokom dana javljati umjeren do na udare jak istočni vjetar, dok će u noćni satima vjetar biti slab.

Prognoza do kraja radne sedmice

utorak u Bosni pretežno oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 28°C.

srijedu u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni mala do umjerena naoblaka, s tim što će dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove biti dosta magle i niske oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 29°C.

četvrtak u Hercegovini sunčano. Iako će iznad Bosne biti malo oblaka ukupni dojam sunčanog dana će narušiti magla i niska oblačnost po kotlinama i uz riječne tokove. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C.

petak u Bosni i Hercegovini stabilno i sunčano vrijeme uz malo oblaka. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle i niske naoblake. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C.

Redakcija portala Busovacki.ba