21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Živinice: Bosanski grad koji je na svojoj teritoriji imao čak tri aerodroma

Stršanj

Malo je poznato da su svoj prvi aerodrom, Živinice imale još 1944. godine! Zbog sveopće ratne i političke situacije, koja se tih mjeseci, ili bolje reći dana, odigravala u svijetu pa i na našem području u ljeto 1944. godine, ukazala se potreba za izgradnjom aerodroma za savezničke avione koji bi sa naše teritorije prevozili ranjenike u Italiju. U naselju Stršanj kod Živinica. Teren je ispitao i razmjerio geometar Daut Filipović, a sa izgradnjom se započinje u mjesecu oktobru 1944. godine. Aerodrom ili, bolje reći, zemljanu pistu je gradilo stanovništvo, šljunak su izvlačili iz rijeke Oskove, čak su sve konjske zaprege iz okoline bile angažovane, nekada ih je bilo i preko stotinu. Pista je bila duga 1.000 metara, a široka 20 metara. Položaj te piste bio je skoro identičan položaju ceste koja se danas proteže kroz istoimeno naselje.Izgradnja aerodroma 1944. godine

Ciljuge

Drugi je današnji “Sportski aerodrom Ciljuge”, gdje je prije 21 godinu u Živinicama, tačnije na Ciljugama, američka vojska započela sa izgradnjom zračne američke vojne baze (US air force) pod nazivom Camp comanche, koja je bila jedna od ključnih na Balkanu. Baza Comanche, izvorno poznata kao “Tuzla west”, se sastojala od piste, osam bunkera, jednog puta i nekorištene željezničke pruge.

Pogled na aerodrom Ciljuge kod Živinica

Međunarodni aerodrom Tuzla

Treći, najpoznatiji je današnji “Međunarodni aerodrom Tuzla”, koji je smješten u živiničkom naselju Dubrave. Danas sa aerodroma u Živinicama saobraća devet aviona kompanije “Wizzair”, a po broju putnika u 2017., premašio je pola miliona. Letovi sa ovog aerodroma vode do 15 destinacija u Njemačkoj, Slovačkoj, Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Danskoj i Švedskoj.

Međunarodni aerodrom u Tuzli

Izvor: Tradicija Bošnjaka/IG (09/09/2021)