29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Biciklistička staza od Jajca do Busovače

Biciklistička staza od Jajca do Busovače


Načelnici pet općina s područja Srednjobosanskog kantona (SBK) potpisali su u četvrtak u Travniku sporazum o učešću u projektu “Staza stare pruge”, kojim je previđena izgradnja biciklističke staze na trasi nekadašnje željezničke pruge od Jajca do Busovače.

Kako je rečeno, cilj projekta je razvoj turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca, a potpisivanjem ovog sporazuma finalizirana je njegova finansijska konstrukcija, čija ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Za projekt “Staza stare pruge” Evropska unija (EU) izdvojila je 195.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta “EU4Business”.

Stoga je danas u Donjem Vakufu održan sastanak sa načelnicima pet Općina učesnica u okviru projekta “Staza stare pruge” na kojem je dogovorena saradnja za održavanje i daljnje unapređenje trasa biciklističke staze. Trenutno se izvode nužni građevinski radovi u okviru raspoloživog budžeta kako bi se dionica trase stare uskotračne pruge uvezala u jednu cjelinu i osigurala mogućnost korištenja ove dionice za bicikliste.

Riječ je o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će u kombinaciji sa turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijskom baštinom i prirodnom ljepotama, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima, te poslovnim umrežavanjem učesnika u ‘bike friendly’ sistem kao i digitaliziranjem njihovih ponuda, na području Srednje Bosne ponuditi kao novi turistički proizvodi za turiste u okviru outdoor turizma.

Načelnici pet općina naveli su da više od stotinu kilometara revitaliziranog područja predstavlja novi potencijal za razvoj tzv. cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline, a, kako je istaknuto, prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, trasiranje GPS-om te obilazak kompletne staze.

Projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević kazao je da će biciklistička staza, u kombinaciji s turističkim obilaskom ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, te gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima, biti promovirana na međunarodnom planu.

  • Projektom “Staza stare pruge” bit će kreiran novi proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta. Cilj je obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenje i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni – dodao je Matošević.

Projekt “Staza stare pruge” implementiraju Turistička zajednica SBŽ-a i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ).

  • Ovaj projekt jedan je od 34 razvojna projekta koji se realiziraju pod okriljem Europske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH – kazala je direktorica Agencije REZ Maja Kišić.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, projekt “EU4Business” potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

Projekt je vrijedan ukupno 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju EU, u iznosu od 15 milijuna eura bespovratnih sredstava, i Savezna Republika Njemačka s 1,1 milijuna eura.

“EU4Business” dio je programa “Lokalne razvojne strategije – Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH”, koji podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj SR Njemačke.

Izvor: Preporod info