4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Džemat Putiš: Imamu poklonili odlazak na umru

Džemat Putiš: Imamu poklonili odlazak na umru

U džematu Putiš Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Busovača večeras je obilježena mubarek noć Lejletul-miradž.

Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama.

Nakon centralnog mevludskog programa koji su upriličili imami Medžlisa Busovača, gost predavač u ovoj mubarek noći bio je Muderris Nezim Halilović koji je u svom obraćanju posebno istakao stanje Gaze i ummeta te kako muslimani trebaju poboljšati svoj odnos prema džamijama.

Dan vakifa u Bosni i Hercegovini obilježava se 26. redžepa, što ove godine pada danas, 6. februara. Cilj obilježavanja ovog datuma je podsjetiti se na sve vakife u Bosni i Hercegovini te je s tim u vezi večeras uručena vakufnama vakifu hadži Hamdi i Namki Ibreljić za izgradnju munare u džematu Putiš.

Poseban događaj, uz prigodan program, džematlije su u ovoj mubarek noći priredile mjesnom imamu Almedin ef. Mešković iznenađenje, prikupivši i poklonivši mu sredstva za odlazak na umru.

Almedin ef. se ovom prilikom zahvalio džematlijama, iskazavši posebnu radost.

Redakcija portala Busovacki.ba