24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

ONE BIH, ONE BOOK: Učenici MSŠ Busovača učesnici na projektu koji organizuje ambasada SAD-a

Početkom prvog polugodišta u školskoj 2020/21. učenici MSŠ Busovača, zajedno sa profesorom engleskog jezika, Amerom Buljinom, počeli su realizaciju projekta “One BiH, one book” (Jedna Bosna i Hercegovina, jedna knjiga), koji organizuje ambasada SAD-a.

Na početku projekta, učenici su dobili knjigu pod nazivom “Dear Martin”, koja govori i o zastupljenosti rasizma u SAD-u.

Nakon što su pročitali knjigu, imali su nekoliko sastanaka na kojima su kroz razne crteže pokazali svoju solidarnost sa osobama koje su diskriminirane zbog boje svoje kože.

U mjesecu martu ove godine, Mješovita srednja škola Busovača se uvezala sa mješovitom srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom Travnik, sa kojom su zajedno učestvovali na realizaciji projekta.

Poslje nekoliko virtualnih Zoom sastanaka sa učenicima iz Travnika, odlučili su da svoja razmišljanja trebaju podijeliti i uživo, pa su zajedno napravili izlet u Travniku na kojem su se prije svega družili, a pored toga i radili na projektu.

Također, imali su priliku da sami dizajniraju majice sa raznim natpisima i slika o borbi protiv rasizma, te su na taj način pokazali svoju kreativnost. Te majice su pokazali učenicima MSŠ Busovača, i rekli su im neke bitne detalje iz knjige.

Svoje aktivnosti za ovu godinu završili su izletom u Zenici, te su tad imali priliku posjetiti Američki kutak, koji se nalazi u okviru Opće biblioteke u Zenici. Na kraju izleta, posjetili su CineStar kino Zenica u kojem su gledali film “Oni koji mi žele smrt”.