29 Novembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Predstavom “Vrli novi svijet” otvoren festival kulture u Busovači

Predstavom "Vrli novi svijet" otvoren festival kulture u Busovači

Predstavom “Vrli novi svijet” otvoren festival kulture u Busovači, na zatvaranju Divanhana

Svečanom ceremonijom, umjetničkim performansom i premijernom izvedbom predstave „Vrli novi svijet“, sinoć je otvoren treći po redu međunarodni teatarski festival Busovača 2023. Sam performans radnog naziva „Mašimo zastavama kulture“ u režiji Mirze Begovića okupio je  umjetnike iz Osnovne glazbene škole „Jakov Gotovac“ Busovača, Plesnog kluba Shadows Zenica, glumce Zlatana Školjića i Nusmira Muharemovića, te članove dramskog studija AmfiTeatra.

Festival kulture je otvorio načelnik Općine Busovača uz konstataciju da je Festival kulture postao već tradicionalni događaj i da mu je posebno drago da da će općina Busovača u ljetnim mjesecima imati na desetine događaja, koncerata i drugih aktivnosti, a povodom obilježavanja Dana Općine Busovača.  Nakon svečanog otvranja publika je uživala u premijernoj izvedbi predstave AmfiTeatra, adaptaciji romana „Vrli novi svijet“ koju je režirao glumac Irfan Kasumović.

Kroz predstavu upoznajemo svijet u kome su strasti, vjera i umjetnost u prošlosti ukinuti i zabranjeni kao štetni za stabilnost društva. U taj stravični, sterilni, udobni i bezosjećajni svijet ulazi mladić indijanskog rezervata u kome divljaci žive primitivno i još uvijek čuvaju „zastarjele“ institucije kao što je porodica.

U predstavi igraju: Almir Nakić, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Bilal Alispahić, Amir Mekić, Hana Hajdarević, Emina Hajdarević, Lamija Muminović, Aldina Huzbašić, Ajna Kurtodža, Sajra Koluh, Sajra Srebrenica i Amina Ramić.  Producent predstave je Mirza Begović, dok je dramatizaciju romana radio reditelj predstave, Irfan Kasumović.

Tokom ceremonijalnog programa prisutnima su se obratili  direktor festivala Mirza Begović i izvršni producent festivala Dženan Hodžić sa zajedničkim stavom da je Festival kulture prilika da busovačka publika  uživa u različitim kulturnim sadržajima, a da sam festival zajedno sa svojim kreativnim volonterskim timom iz godine u godinu raste i postaje mjesto na koje rado dolaze umjetnici kako iz BiH, tako i iz regije.

Kako je predstava podržana od Misije OSCE-a u BiH, publici se obratio i Will Richard, predstavnik OSCE-a, koji je zaželio sretan rad, uz obećanje da će OSCE i dalje nastaviti podržavati ovakve i slične aktivnosti. Među gostima Festivala su bili i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije IOM, Predsjedavajući Općinskog vijeća Busovača gospodin Marko Šantić, predstavnici javnog, političkog i vjerskog života u centralnoj BiH, te gosti i publika. 

Festival kulture završava velikim koncertom grupe „Divanhana“ 16.08. u Gradskom parku Busovača, a isti će publici ponuditi različite filmske, muzičke, plesne i teatarske sadržaje.

Sve dodatne informacije o samom festivalu i sadržajima trećeg po redu Festivala kulture publika može pronaći na službenim facebook i instagram profilima AmfiTeatra Busovača, na web stranici www.amfiteatar.ba, kao i pozivom na broj 062 832 670.

Redakcija portala Busovacki.ba