26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U sklopu 700 godina od smrti Yunus Emrea: Otvorena Osnovna škola i kulturni centar “Altin Oran Gornja Rovna”


U okviru obilježavanja 700 godina od smrti čuvenog turskog pjesnika Yunus Emrea, Institut Yunus Emre, pod parolom “Pozdrav” organizuje niz aktivnosti u više zemalja. U okviru aktivnosti u Bosni i Hercegovini upriličena je svečanost otvorenja Osnovne škole i kulturnog centra “Altin Oran Gornja Rovna”.

U naselju Gronja Rovna, nadomak Busovače, upriličena je svečanost otvorenja novoizgrađene osnovne škole koju su finansirali Udruženje “Altin Oran” i Srednjobosanski kanton.

Đaci iz Gornje Rovne ranije nisu imali odgovarajuću školsku ustanovu, a nastavu su pohađali u lokalnom mektebu. Zahvaljujući ovoj podršci dobili su novu školu koja će nositi naziv “Altin Oran Gornja Rovna”, a u okviru koje će biti i kulturni centar.

Svečanosti otvorenja škole prisustvovali su premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnik Busovače Asim Mekić; direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu, Mehmet Akif Yaman, brojne druge zvanice, gosti i mještani.

Svečanost je počela intoniranjem himni BiH i Turske, a potom je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program sa narodnim igrama, pjesmama i predstavama obje zemlje.

Najveća radost je bila među najmlađima koji će nastavu pohađati u novoj školi, a njima su danas priređeni i posebni pokloni.

U okviru navedenih aktivnosti, Institut “Yunus Emre” će imati svečanost i u Fojnici.

Tekst preuzet: balkannews.ba (12/09/2021)