4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Uskoro će građani mobitelima moći pristupiti određenim nalazima i informacijama

Uskoro će građani mobitelima moći pristupiti određenim nalazima i informacijama

Svi korisnici zdravstvenog sistema će do kraja godine preći na e-kartice zdravstvenog osiguranja, najavio je on 18. januara. u Travniku, nakon sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona, ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić.

“Svi sistemi koji su dosad nabavljeni su u funkciji. Radiološki sistem gdje liječnici mogu pogledati nalaze kad je u pitanja primarna zdravstvena zaštita je završena, bolnički sistem je također završen, kao i istem laboratorija. Krajem prošle godine doznačili smo sredstva domovima zdravlja i bolnicama u iznosu od 150.000 KM za potrebnu opremu, da nabave bar kod čitače i računala. Ostali su još određeni manji sistemi kao što Su patologija, mikrobiologija ili transfuziologija. Praktično, s e-iskaznicama smo završili sistem digitalizacije koji se odnosi na same bolnice”, rekao je Matić i najavio da će u sljedećem periodu online pristup nalazima imati i sami pacijenti.

„U narednom periodu pokušaćemo da građanima otvorimo određeni deo sistema, gde će oni putem mobilnog telefona moći da dođu do određenih saznanja koja se tiču njih i njihovih porodica“, rekao je na kraju Matić.

Redakcija portala Busovacki.ba